Ny virus opdaget: Kan udvikle sig til en pandemi

29/6/20 20:27

Henrik Rothenbücher

Foto: Shutterstock
Kinesiske forskere har opdaget en ny virus, der har potentiale til at skabe en ny pandemi.

Vi har end ikke overstået en pandemi, før en ny ligger og lurer.

Atter engang er en virus blevet opdaget, og ikke overraskende er den blev fundet i Kina.

Kinesiske forskere har opdateret en ny influenza-lignende virus, som er båret af grise, men som kan smitte til mennesker. Det fortæller britiske BBC.

Lige nu anspores virussen ikke til at være særlig farlig, men hvis førsten virussen muterer og spreder sig fra person til person, så er der risiko for, at verden kan blive ramt af en ny pandemi.

Forskerne fortæller, at virussen bærer på alle de kendetegn, der skal til for at smitte et menneske. Derfor bør virussen blive tæt overvåget.

Minder om svineinfluenza

Virussen skulle minde om svineinfluenzaen, der spredte sig i 2009. Der er dog tale om en anden virus.

Eftersom virussen er ny, vil de færreste mennesker ikke have nogen immunitet over for den, og det kan derfor være farligt, hvis den pludselig begynder at sprede sig fra person til person.

Forskerne kalder virussen for G4 EA H1N1, og den vil kunne vokse i celler i menneskers luftveje.

Sandsynligheden for at denne virus udvikler sig til en ny pandemi er forholdsvis lille, men risikoen er der, og derfor mener chef for afdelingen for veterinærmedicin, Professor James Wood fra University of Cambridge også, at man skal bruge denne opdagelse som en reminder på, at der hele tiden kan komme virusser, der kan sprede sig til pandemier. Netop som vi har set det med Covid-19.