Fra 1. januar 2026 bliver det norske pensionssystem - med al sandsynlighed - ramt af en stor ændring, som for mange kan være lig med flere penge.
Også de danskere, der af den ene eller anden grund har en tilværelse i Norge.
Har du haft et langt og hårdt arbejdsliv og måtte give op tidligt? Så kan du have over 31.000 norske kroner ekstra i vente hvert eneste år.
Ifølge FriFagbevegelse.no står det klart, at regeringen og arbejdsmarkedets parter er i gang med at udskære en ny pensionsordning med såkaldt 'slidtillæg'.
Det er en kompensation til dem, der må opgive arbejdslivet før normal pensionsalder, fordi deres krop simpelthen ikke kan mere.
Belønning for et hårdt liv
Tillægget foreslås til at være 31.000 norske kroner om året og skal udbetales resten af livet - ikke kun som et engangsbeløb.
Men hvor meget du får afhænger af, hvor tidligt du går på pension.
Hvis du hæver din pension fem år før den normale pensionsalder, får du det fulde tillæg. Går du på pension fire eller tre år tidligere, får du henholdsvis to tredjedele eller en tredjedel.
Gå aldrig glip af ting på farten
Produkt
Navn
Pris
Forhandler




Hvem får det?
Ordningen henvender sig til dem, der har haft erhverv, hvor kroppen er udsat for fysiske belastninger.
Selvom det ikke er meningen, at det skal knyttes til specifikke brancher, er det typisk folk i fysisk krævende job, der vil nyde godt af ordningen.
For at få tillægget skal du have haft en pensionsgivende indkomst på mindst 124.028 norske kroner om året, før du trækker din pension.
Du kan heller ikke have haft en gennemsnitsindkomst på over 880.000 norske kroner i de sidste tre år.
Men det stopper ikke der.
Tjener du mere end 31.000 norske kroner om året efter, du begynder at modtage trængselsydelse, mister du det for altid.
Detaljerne skal på plads
Ifølge Frisch Centret er der stor forskel på, hvor længe folk bliver i et job - alt efter deres erhverv og indkomst.
Blandt plejepersonale, kokke, butiksassistenter og rengøringsassistenter var hele 40 procent enten døde eller handicappede, før de fyldte 67.
Til sammenligning var tallet under 20 procent blandt akademikere.
Regeringen arbejder nu på at få detaljerne på plads. Målet er, at lovforslaget skal være klar til september – og at ordningen træder i kraft fra nytår 2026.