Paven bebrejder NATO for at have startet krigen i Ukraine

03/5/22 20:20

Mathias Busekist

Foto: Shutterstock.com
Paven har antydet, at NATO er skyld i krisen i Ukraine, da den internationale organisation har "gøet op ad Ruslands dør".

Pavens udtalelse kommer i kølvandet af, at han har udtalt, at han er villig til at rejse til Moskva for at mødes med Vladimir Putin og hjælpe med at mægle en våbenhvile.

Da han blev spurgt, om han stadig ville være villig til at tage til Kiev for at forsøge at hjælpe med at forhandle en fredsaftale, nævnte den 85-årige i stedet Moskva som sin første destination.

"Jeg føler, at før jeg tager til Kiev, skal jeg til Moskva," sagde han tirsdag til Corriere Della Sera.

Men rejsen til Moskva er ikke for at skælde Putin ud, ifølge det han fortæller avisen.

I stedet hævder han, at "rigtige skandale", når det kommer til Putins invasion af Ukraine, er "NATO, der har gjort sig højlydt hørt ved Ruslands dør", hvilket skulle have fået Kreml til at "reagere negativt og udløse konflikten".

Paven, der er født i Argentina, har også taget stilling til spørgsmålet om at bevæbne Ukraine mod Rusland i lyset af mulige krigsforbrydelser begået af Putins styrker.

"Jeg ved ikke, hvordan jeg skal svare. Jeg er for langt væk til at besvare spørgsmålet om, hvorvidt det er rigtigt at forsyne ukrainerne," udtalte han til den italienske avis.

Men skulle begge ønskes at mødes, er det usandsynligt, at det ville blive en realitet.

Paven er nemlig i øjeblikket ude af stand til at gå efter at have revet et ledbånd over i knæet, hvilket han snart skal opereres for.

I snak med Ukraine

Pave Frans har ved flere lejligheder været i kontakt med Ukraines præsident, mens Vladimir Putin derimod har nægtet at besvare hans opkald.

Paven er dog alligevel kommet med ubegrundede påstande lige siden krigens begyndelse og har givet det internationale samfund skylden for at provokere Rusland.

Påstande, som ikke er underbygget af konkrete beviser. 

"Man kan ikke tro, at en fri stat kan føre krig mod en anden fri stat," udtaler han, hvorefter han tilføjer:

"I Ukraine ser det ud til, at det var andre, der skabte konflikten. Jeg er pessimistisk, men vi må gøre alt, hvad vi kan for at stoppe krigen."

Pave Frans har også for nylig fremsat en bemærkning om russerne og antydet, at de måske har en plan for fremtiden.

Konkret sagde han, at "alting vil ende den 9. maj".