Professor skaber debat: Vil holde hjernedøde kvinder i live for at bruge dem som rugemødre

07/2/23 17:16

Mathias Busekist

Foto: Shutterstock
En professor har foreslået at bruge hjernedøde kvinder som surrogatmødre.

I en banebrydende forskningsartikel fra The Colombian Medical College blev emnet helkropsdonation analyseret i dybden. Artiklen bragte den unikke situation for kvinder, der havde givet deres samtykke til at være surrogater, inden de blev ramt af en uforudset langvarig koma.

Hovedforfatteren af artiklen, Anna Smajdor - en lektor ved Oslo Universitet i Norge - spurgte ind til det kontroversielle emne.

"Hvad med alle de hjernedøde kvinder i hospitalssengene? Hvorfor skal deres livmødre gå til spilde?," skriver hun.

Hun foreslog således en strategi med "vedvarende åndedræt", som ville gøre det muligt at placere embryoner i kvinders livmoder.

"Kvindelige patienter i en vedvarende vegetativ tilstand (PVS), som på forhånd har givet skriftligt samtykke, kunne fungere som surrogater - embryoner ville blive anbragt i kvindens livmoder og udvikle sig til termin."

Videre forklarer Smajdor, at samtykket til organdonation vil være det samme som for dem, som før har indvilliget i at donere deres organer ved døden eller i tilfælde af vedvarende vegetative tilstande.

Hun forsikrer om, at det ville være en effektiv mulighed for dem, som ikke er i stand til det.

"Der er større medicinske bestræbelser rettet mod at komme af med mæslinger, end ved kvinderne, som forventes at underkaste sig store risici ved graviditet og fødsel."

"Vi kan endnu ikke helt undvære livmoderen til reproduktion af vores art."

"Men vi kan overføre risiciene ved graviditet til dem, der ikke længere kan blive skadet af dem."

Men hurtigt har det udløst et væld af ophedede debatter og samtaler på de sociale medier.

"Jeg blev så forfærdet over dette, at jeg var nødt til selv at tjekke det. En fremtid, hvor fattige lande, hvor kvinders liv er billige, har WBGD-batterifarme med komatøse kvinder, der år efter år bliver brugt som hjernedøde surrogater for rige par i Vesten?," skriver en.

"Det her er min måde at lade verden vide, at hvis jeg nogensinde ender med at blive hjernedød, skal I hellere lade være med at bruge min skide krop til surrogatmødre," skriver en anden.