Rusland har under krigen været nødt til at finde flere incitamenter for at få sine borgere til at deltage i landets militære indsats i Ukraine. Det nyeste tiltag er eftergivelse af lån.
Ifølge nyhedsbureauet Reuters underskrev præsident Vladimir Putin lørdag den 23. november en lov, der fra den 1. december gør det muligt for soldater, der drager til fronten, at få eftergivet lån - der er endda tale om flere forskellige typer kredit.
Den nye lov tillader eftergivelse af lån på op til 10 millioner rubler, svarende til cirka 690.000 kroner. Betingelsen er, at man indgår en etårig kontrakt med de russiske væbnede styrker.
Loven gælder alle rekrutter, som har haft gæld i inkasso inden den 1. december. Desuden kan ægtefæller til rekrutter også drage fordel af ordningen.
Dette er ikke første gang, Rusland anvender penge som incitament. Landet tilbyder allerede store engangsudbetalinger til pårørende til faldne soldater, og kompensationen til soldater er blevet forhøjet flere gange i løbet af de seneste to et halvt år.
Ifølge Bloomberg kan en soldat i de russiske væbnede styrker i øjeblikket tjene 5,2 millioner rubler årligt, hvilket svarer til omtrent tre års gennemsnitsløn i hovedstaden Moskva.
Trods økonomiske incitamenter har det vist sig stadig mere udfordrende for de russiske væbnede styrker at rekruttere nye soldater til fronten. Rusland har i øjeblikket brug for omkring 30.000 nye soldater hver måned alene for at kompensere for sine tab.
Reuters bemærker dog, at dette nye incitament rammer præcist, hvor det skal. Ifølge tal fra den russiske centralbank har russerne siden 2022 i stigende grad optaget forbrugslån, og selv en renteforhøjelse til 21 procent fra centralbanken i oktober har ikke dæmpet denne tendens.
Selv hvis dette incitament viser sig ineffektivt, vil det sandsynligvis ikke bremse Ruslands fremrykning i Ukraine. Ifølge mediet Iltalehtis krigsekspert Emil Kastehelmi har Rusland trods store tab formået at gøre betydelige fremskridt på slagmarken i løbet af efteråret.
"Rusland har også opnået succes på slagmarken trods tab. I oktober rykkede Rusland frem hurtigere end på noget andet tidspunkt siden sommeren 2022," vurderede Kastehelmi i begyndelsen af november.