Ramaskrig i lille by: Vil rive 'slot' ned for at bygge en Aldi

28/03/2023

Henrik Rothenbücher

Dette 'slot' må lade livet til en Aldi-forretning: Foto: Google Maps
Det har vakt ramaskrig i en lille by, der måske skal have revet deres vartegn ned for at give plads til en ny Aldi. Projektet vækker stor modstand hos kommunens indbyggere og hos de folkevalgte.

Mest læste i dag

Det kan godt være, at det ikke er et stort slot eller en vild historisk bygning, der må lade livet for et nyt Aldi-projekt i den lille franske by Louvril.

Bygningen, der er dateret mindst et århundrede tilbage, opfattes som et af byens vartegn og derfor er både beboere og folkevalgte politikere fortørnet over, at bygningen måske skal rives ned.

Det to-etagers store hus bliver i byen betegnet som 'slottet', og er kendt som 'Lixon Castle'. Planen er, at huset skal rives ned og gøre plads til et stort Aldi-supermarked, der kan være med til at skabe liv i byens midte.

Ejeren af bygningen legede mellem 2002 og 2005 med tanken om at gøre det lille 'slot' til en kunstnerbolig, med de planer blev desværre ikke til noget.

Kommunen har forsikret alle om, at den ikke har midlerne til at overtage netop dette hus, selvom borgerne helst ser bygningen bevaret.

Vi ved ikke, hvad vi skal gøre med det," fortalte borgmesteren i Louvroil, Giuseppe Ascone.

"Jeg forstår de følelser, som projektet kan vække, men vi har ikke midlerne til at overtage bygningen. Vi ville være nødt til at lave om på bygningen, og det er et større renoveringsarbejde. Bygningen skal tilpasses bevægelseshæmmede, og dertil kommer el- og varmeudgifterne.”

Aldi har fået øje på pladsen, fordi deres nuværende butik skal flyttes. Den nuværende butik ligger kun 500 meter nord for huset, og derfor anses det som ren grådighed at ville opføre en Aldi i stedet for at bevare bygningen.

For borgmesteren er det dog et spørgsmål om byens overlevelse, idet byen tidligere har oplevet butiksdød. Aldi er det sidste supermarked i byen, og der er det vigtigt for borgmesteren, at det bibeholdes:

"Det er sund fornuft. Dette er vores sidste dagligvarebutik. Hvis vi ikke beholder Aldi, dør vores midtby," argumenterer Giuseppe Ascone.