Raser over Meny efter haj-stunt: Det hører ingen steder hjemme

Af: Thea Andersen

|

08/11/2023

Udland
Foto: Google Maps
Foto: Google Maps
Meny er kommet i klemme efter haj-stunt.

Lige nu læser andre også

Kunder blev fredag ​​mødt af et yderst sjældent syn i ferskvaredisken hos Meny i Sandvika Storsenter i Bærum, Norge: En haj på 95 kilo. Nærmere bestemt en truet Sildehaj.

Den var angiveligt blevet viklet ind i et net og stod ikke til at overleve.

Den truede fisk blev rødlistet i 2006 og har været fredet i Norge og EU siden 2010, oplyser Store Norske Leksikon. Ikke desto mindre blev denne 95 kilo tunge haj modtaget godt af Menys kunder. I løbet af fredagen og lørdagen var alt hajkødet udsolgt, skriver norske Nettavisen.

Hajen i Meny Sandvika Storsenter Foto: Privat

Marinebiolog og leder af WWF Verdensnaturfondens Havhold, Fredrik Myhre, er alt andet end tilfreds med Menys hajstunt.

"En dagligvarekæde skal ikke have en truet og fredet art i sin ferskvaredisk," konstaterer han.

Han peger på, at fiskene har brug for bedre beskyttelse både i Norge og globalt.

"Derfor håber jeg, at Meny og andre norske kæder fremover kan lade være med at få truede hajer på menuen," forklarer han.

- Hajen ville ikke overleve, er det ikke bedre at bruge fisken end at smide den væk?

"Jeg forstår godt, at spørgsmålet melder sig, men desværre er det sådan, at ved at få et truet haj kørt til salg, er Meny både med til at opbygge et marked for sådanne produkter og formentlig også med til at øge efterspørgslen efter dem," svarer han.

Det er heller ikke første gang, at en stor detailkæde kommer i klemme på grund af den rødlistede haj. Coop Mega i Bislett fik også tidligere på efteråret kritik for at udstille et hajhoved.

Fredrik Myhre mener, at de gentagne hændelser gør det endnu sværere at beskytte hajen.

Et madspildsperspektiv

Kommunikationschef i Meny, Nina Horn Hynne, understreger, at Meny ikke ønsker at bidrage til yderligere sårbarhed af truede fiskearter, og at de aldrig specifikt bestiller rødlistede fiskearter.

"Meny Sandvika blev i dette tilfælde bedt af vores leverandør om at tage en skrubber ind, der var havnet i trawlet [...] Så snart en fiskerbåd har taget fisken ind, må de ikke sætte den ud igen. Så skal det enten smides ud eller sælges. Meny Sandvika, der har en forholdsvis stor fiskedisk, valgte at tage den ind, blandt andet ud fra et madspildsperspektiv," skriver hun i en e-mail.

Anbefalet til dig