Regering vil indføre CO2-afgift: Landmænd skal betale, når deres får og køer prutter og bøvser

Udland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det bliver det første land i verden til at indføre afgiften, skulle det blive aktuelt.

Lige nu læser andre også

New Zealand har afsløret, at man inden længe vil kræve, at landmænd skal betale CO2-afgift for at bekæmpe en af landets største kilder til drivhusgasser, nemlig deres dyr, der prutter og bøvser for meget.

New Zealand vil blive det første land til at indføre afgiften, der lader landmændene betale for de landbrugsemissioner, som deres køer og får udleder.

New Zealand, der er en stor landbrugseksportør, har fem millioner indbyggere. Sammenlign det med cirka 10 millioner kvæg og 26 millioner får - og så har du en masse bøvser og prutter.

"Der er ingen tvivl om, at vi er nødt til at reducere mængden af metan, som vi udleder i atmosfæren, og et effektivt system til betale afgift af emissioner fra landbruget vil spille en central rolle for, hvordan vi opnår dette", udtaler New Zealands klimaændringsminister James Shaw ifølge Reuters.

Landmænd kan reducere mængden af metanemissioner fra deres dyr ved at anvende fodertilsætningsstoffer.

Indtægterne fra den nye klimabevægelse vil blive anvendt til forskning, udvikling og rådgivning med henblik på at forbedre landmændenes vilkår, der betaler for bøvserne.

"Bøvseafgiften" har dog ikke vundet alle over.

Den bliver blandt andet skudt ned af Sky News-værten Chris Smith, der kalder afgiften for "latterlig".

"For at nå deres 2050 løfte - uanset hvad verden står over for i form af økonomisk krise eller manglende evne til at holde lyset tændt - har New Zealand besluttet, at det bare er ærgerligt og tiden er inde til at betale afgift af den stinkende metan," siger han ifølge news.com.au, hvorefter han tilføjer:

"Kan du tro det?"

Så hvorfor kun køer og får? Hvorfor ikke heste, hunde eller mennesker?

Køer og får har et særligt, komplekst fordøjelsessystem med maver med flere kamre for at fordøje deres mad.

Ifølge Clarity and Leadership for Environmental Awareness and Research Centre gærer det, de spiser, i egen krop, og når det sker, danner de metan som et biprodukt - med andre ord, bøvser og prutter.

Hvad angår forslaget, vil det have stor indflydelse på et af deres største eksportmarkeder.

En endelig beslutning forventes at blive truffet i december 2022.

Anbefalet til dig