Fødevarestyrelsen har rettet kritik mod Rema 1000 Norges 'Ekstra groft hverdagsbrød' og hævder, at brugen af ordet "ekstra" er vildledende og i strid med reglerne.
Anne Mette Wigdahl Østeraas, seniorinspektør hos Fødevarestyrelsen, forklarer:
"Vi anser ikke dette som en ernæringsanprisning, men det kan antyde noget om produktets fiber-indhold, og når det drejer sig om fibre, klassificeres det som en ernæringsanprisning."
Enhver form for ernæringsanprisning kræver godkendelse i henhold til reglerne om ernærings- og sundhedsanprisninger, skriver DinSide.
Anne Mette påpeger, at der eksisterer en skala for brød, der angiver dets grovhed, bestående af fire kategorier, der skal vises grafisk for at lette forståelsen.
"Tidligere opdelte vi dette i fint, halvgroft, groft og ekstra groft, men nu er denne terminologi fjernet, så kun procentdelen af grovhed vises på diagrammet," forklarer hun.
"Dette tal angiver brødets grovhed, og derfor mener vi, at 'ekstra' ikke bør anvendes."
Fejlen blev identificeret under en inspektion hos producenten Mesterbakeren, der fremstiller brødet for Rema 1000 i Norge.
Modsvar fra Rema 1000
I en mail skriver Marna Kotte, kvalitetschef for egne mærker hos Rema 1000, følgende:
"Vi hos Rema 1000 prioriterer sundhed og ønsker, at vores kunder finder et varieret og kvalitetsrigt udvalg af brød i vores butikker. Vi ønsker, at kunderne nemt kan navigere og finde deres foretrukne valg på brødhylderne. Betegnelsen 'ekstra' relaterer sig til brødskalaen og er et alment udtryk i branchen. Vi mener, at navnet 'Ekstra groft hverdagsbrød' er beskrivende og vejledende for forbrugerne."
Denne holdning deler dog ikke Fødevarestyrelsens inspektører.
"Vi mener, at ordet 'ekstra' antyder en ernæringsanprisning, og forbrugerne forventer, at det angiver brødets grovhed og fiber-indhold," påpeger Anne Mette.
Hun argumenterer for, at når et produktnavn går ud over den eksisterende brødskala, skaber det en forventning om et højt kostfiber-indhold og derfor bør anses som en ernæringsanprisning. Det er ikke blot ordet "ekstra", men snarere den kontekst, det er indsat i, der rejser problemer.
"Dette er karakteristisk for al mærkning, hvor vi vurderer det fra sag til sag. Nogle gange er det acceptabelt, andre gange ikke. Her mener vi, det er i strid med reglerne."
Ifølge seniorinspektøren er det hyppigt, at de opdager overtrædelser af reglerne, især når det gælder kosttilskud, men også i almindelige fødevarer.
Hun præciserer, at Rema 1000 er uenig i afgørelsen, og den endelige beslutning ligger hos Fødevarestyrelsens klageenhed.