Ifølge den indiske avis The Economic Times kan kvindelige studerende på mellem 18 og 23 år i visse russiske regioner, som Khabarovsk, modtage en betaling på cirka 1.100 euro for hvert barn, de får. Det er en del af regeringens initiativer for at tackle den faldende fødselsrate.
Disse tiltag, der har til formål, forventes at træde i kraft den 1. januar 2025 og at vende den markante nedgang i fødselsraten, som er en udvikling, der er blevet forværret af krigen i Ukraine.
I september i år registrerede Rusland sin laveste fødselsrate i de sidste 25 år, da antallet af fødsler er faldet til under 100.000 i første halvdel af 2024. Den russiske fødselsrate ligger aktuelt på 1,5 barn per kvinde, hvilket er under de 2,1 børn, der kræves for at opretholde en stabil befolkningsvækst.
De beløb, der udbetales ved fødslen af et barn, varierer mellem de forskellige russiske regioner. I Chelyabinsk kan beløbet for eksempel nå op på 10.200 euro for det første barn. I regionen Karelia blev det i juli rapporteret af Moscow Times, at studerende kunne modtage op til 1.045 euro for at føde et sundt barn.
Der er dog betingelser knyttet til disse udbetalinger: Studerende skal være indskrevet på et lokalt universitet eller højere uddannelsesinstitution og være under 25 år. Der ydes desuden ingen betalinger i tilfælde af dødfødsel.
Rusland har de seneste år vedtaget adskillige politikker for at stimulere fødselsraten. Blandt andet har Moskva foreslået at bruge offentlige midler til at dække hotelophold for nygifte på bryllupsnatten med en maksimalt beløb på 275 euro for at fremme graviditeter.
En anden idé, der er blevet præsenteret af den regionale sundhedsminister Yevgeny Shestopalov, indebærer at opfordre kvinder til at 'indgå i formering i arbejdstiden'. På russisk tv udtalte Shestopalov, at det 'at have for travlt på arbejdet er ikke en gyldig undskyldning, da livet går alt for hurtigt'.
Blandt andre bemærkelsesværdige forslag tælles et forslag fra det russiske parlamentsmedlem Valery Seleznyov om midlertidigt at løslade kvindelige indsatte, så de kan få børn, med løfte om en annullering af deres resterende straf.
Derudover genindførte præsident Vladimir Putin i 2022 prisen 'Moderheltinde', som giver en titel og en betaling på cirka 9.100 euro til kvinder med ti eller flere børn.