Russiske styrker nærmer sig to ukrainske atomkraftværker

03/3/22 19:30

Mathias Busekist

Foto: Shutterstock
Ukraines statslige atomkraftselskab Energoatom har sagt, at russiske styrker nærmer sig to af dets atomkraftværker.

Ukraine har stadig kontrol over landets to vigtigste atomkraftværker i den sydlige del af landet, men russiske styrker skulle være ved at nærme sig Europas største atomkraftværk, Zaporizhzhia, i det sydøstlige Ukraine.

Rusland erobrede den 24. februar Tjernobyl-kraftværket, hvilket blev betegnet som "atomterrorisme" af Energoatoms chef Petro Kotin.

Og nu befinder russiske styrker sig inden for 35 kilometer fra både det sydukrainske kraftværk og Zaporizhzhia-værket.

Tidligere i dag blev et positionspapir med anmodninger fra Energoatom overdraget til FN's atomovervågningsorgan (IAEA).

I det udtalte den ukrainske energiminister Herman Halushchenko:

"Det, vi ønsker at se, er handling fra IAEA og forsøge at lægge noget pres på Rusland."

"Det er krig og missiler kan komme fra alle retninger. Vi har brug for mere end bare en erklæring. Vi har brug for handling."

Positionspapiret indeholder opfordringer til IAEA om at håndhæve et forbud mod at russiske styrker ikke kommer nærmere kraftværkerne end 30 kilometer, samt at der bliver indført en flyveforbudszone over Rusland.

Energoatom anmodede også IAEA om at genoverveje deres forhold til Kreml.

IAEA's generaldirektør, Rafael Grossi, nægtede at gå i detaljer, men erklærede, at de er ved at finde ud af, hvordan det kan støtte Ukraine på passende vis.

Byen Enerhodar, hvor det 6.000 megawatt store kraftværk ligger, oplever ifølge borgmester Dmytro Orlov kampe mellem ukrainske og russiske tropper i udkanten af byen.

Han har ifølge Sky News advaret civilbefolkningen om at blive indenfor.

Ruslands overtagelse af Tjernobyl var en advarsel til NATO om ikke at blande sig med militær magt, ifølge en kilde i Kremls sikkerhedsapparat.

De russiske køretøjer skulle ifølge nylige rapporter have forårsaget en stigning i strålingsniveauet omkring Tjernobyl på mellem fem og 15 gange den normale mængde.