Russiske styrker skyder og dræber ti civile, der stod i kø for brød

16/3/22 16:30

Mathias Busekist

Foto: Thomas van Linge/Twitter
Russiske tropper skød og dræbte 10 mennesker, der stod i kø for brød i byen Mariupol i det østlige Ukraine, oplyser den amerikanske ambassade i Kyiv.

Det kommer 21 dage efter, at Vladimir Putin beordrede sine tropper til at indlede invasionen af Ukraine, som har resulteret i tusindvis af døde borgere og soldater.

Det er endnu uklart, hvor mange civile, der har mistet livet, men FN estimerer, at 691 civile er blevet dræbt og 1.143 er blevet såret.

Det faktiske antal ofre kan dog være langt højere.

"I dag skød og dræbte russiske styrker 10 mennesker, der stod i kø for brød. Sådanne forfærdelige angreb må stoppe. Vi overvejer alle tilgængelige muligheder for at sikre ansvarlighed for enhver grusom forbrydelse i Ukraine," skriver ambassaden.

Ambassaden gav eller citerede ikke noget specifikt bevis for angrebet i sit tweet, men der har cirkuleret optagelser på de sociale medier, som angiveligt viser ofrene.

Den russiske regering har endnu ikke kommenteret på påstandene om angrebet, selv om Rusland konsekvent har nægtet at have rettet angreb mod civile under invasionen, på trods af hundredvis af billeder og videoer, der viser det modsatte.

Rapporter, der giver Ruslands væbnede styrker skylden for bombeangrebet på fødeklinikken i Mariupol, som dræbte fem mennesker og efterlod 17 sårede, blev betegnet som "falske nyheder" af landets embedsmænd.

De hævdede, at hospitalsbygningen var blevet overtaget af ukrainske "radikale".

En uge senere er Mariupol blevet belejret, hvor 20.000 mennesker er på flugt.

Det har nu medført, at det amerikanske senat har stemplet Vladimir Putin som krigsforbryder, og den britiske justitsminister Dominic Raab har besøgt Den Internationale Straffedomstol i Haag for at indsamle beviser med henblik på at retsforfølge Putin.

I retten findes der ikke et officielt dokument, der katalogiserer alle krigsforbrydelser, men det kunne eksempelvis være mord, angreb på civile, der ikke deltager direkte i konflikten, gidseltagning og unødig ødelæggelse af civil ejendom.