Rystende: Kvinder tvunget til gynækologisk undersøgelse før de måtte stige ombord på fly

26/10/20 11:30

Sarah Steenfeldt

Dette er ikke et billede fra den omtalte lufthavn, men blot et genrefoto. Foto: Shutterstock
Det lyder fuldstændig bizart, men det var netop hvad der skete, da et fly skulle flyve fra Doha til Sydney.

Normalt er det nok at vise pas og boardinkort før at man stiger ombord på et fly, men for nylig blev alle kvinder som skulle med et fly fra Doha i Qatar til Sydney i Australien, tvunget til at gennemføre en gynækologisk undersøgelse før at de steg ombord på flyet. Det skriver Daily Star.

Årsagen til at kvinderne blev tvunget til at gennemgå den ydmygende undersøgelse var, at der kort forinden flyvningen var blevet fundet en for tidligt født baby på et af lufthavnterminalens toiletter. For at finde frem til moderen til den forladte baby, blev alle kvinderne som skulle med netop dette fly, derfor undersøgt i en ambulance på landingsbanen. 

Her fik kvinderne besked på at fjerne deres undertøj og efterfølgende blev de tvunget til at gennemføre en lægeundersøgelse, for at undersøge om den forladte baby kunne tilhøre dem. 

Ingen af kvinderne som skulle med denne flyvning viste sig at være moderen. Blandt kvinderne som blev tvunget til at gennemføre undersøgelsen, var 13 australske, som var på vej hjem. Den australske udenrigsminister Marise Payne kalder hændelsen som fandt sted i Hamad International Airport i Doha, for "dybt forurogligende, stødende og dybt bekymrende."

Var dybt rystede over hændelsen

En mandlig medpassager kunne efterfølgende berette at kvinderne var dybt påvirkede af situationen. Mange af dem var meget oprevede da de vendte tilbage til flyet og en ung kvinde græd.

Det var embedsmænd i Doha, som tvang kvinderne til at gennemgå læge-undersøgelsen. Den australske udentigsminister har udtrykt alvorlig bekymring, over for Qatars embedsmænd og afventer nu en rapport, som skal klarlægge præcis hvad der skete.

Ingen af kvinder blev oplyst om, hvad det drejede sig om, forud for undersøgelsen. Medicinske fagfolk skulle angiveligt have været bekymret for moderens helbred, efter at spædbarnet blev fundet og derfor blev undersøgelsen sat i værk.

En australsk talsmand for føderal regering har udtalt, at behandlingen af ​​kvinderne var stødende, groft upassende og ud over omstændigheder, hvor de kunne give frit og informeret samtykke.

Talsmanden sagde: ”Den australske regering er dybt bekymret over den uacceptable behandling af nogle kvindelige passagerer på en nylig flyvning med Qatar Airways i Doha Lufthavn.