Sara købte antik kjole fra 1800-tallet: En seddel i skjult lomme gemte på denne besked

Af: Mie M.B

|

16/01/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sedlen gemte på en række kryptiske beskeder Sara nu har fået kodet

Mest læste i dag

I en antik butik i Maine fandt Sara Rivers Cofield i december 2003 en victoriansk kjole, der siden udløste noget af et mysterie. Kjolen fra 1880'erne, med sin tætsiddende overdel og broderede detaljer, blev Saras for en pris på $100 (knap 900 kr.). Det skriver CNN.

Ti år senere, i en skjult lomme under kjolens buste, opdagede Sara to krøllede ark med kryptiske lister af ord og steder som "Bismark", "Cuba", og "Fagan." Disse mystiske noter og et håndskrevet navn, Bennett, omgærdede med ét kjolen i en gådefuld fortidståge.

I februar 2014 delte Sara billeder af de mystiske sedler i en blogpost, kaldet "Bennett's Bronze Bustle," i håb om at tiltrække opmærksomhed fra kode eksperter. Det udløste en bølge af online detektiver og teorier, fra spionage til borgerkrigskommunikation.

Det var først i sommeren 2018, at Wayne Chan, en canadisk forsker, kastede sig over gåden. Efter at have gennemgået 170 kodebøger og dykket ned i telegrafens æra, opdagede Chan, at de krypterede beskeder faktisk var en 1800-tals vejrudsigt. Meteorologiske kodninger brugt af hærens signalkorps havde korte og økonomiske sætninger som "Bismark Omit leafage buck bank" til at repræsentere detaljerede vejrforhold.

Chan's opdagelse afslørede, at kjolens kryptiske noter ikke var et tegn på spionage eller kærlighed, men snarere en økonomisk telegrafisk praksis fra en tid, hvor vejrudsigter var luksus og telegrafer var de hurtigste kommunikationsmidler.

Historien bag Bennett og hendes vejrkoder forbliver ukendt, men for Sara og Chan markerer opdagelsen af den historiske kontekst et dyrebart øjeblik i kjolens gådefulde rejse gennem tid og vejr.

Anbefalet til dig