Skæbnen spillede kronprinsessen et puds - En dag vil hun skrive historie

13/7/20 09:00

Sarah Steenfeldt

Kronprinsesse Victoria. Foto: Shutterstock.com
Da hun kom til verden, var det ikke meningen, at hun en dag skulle være dronning.

Der er gjort klar til fødselsdagsfejring i Sverige, hvor kronprinsesse Victoria i morgen, kan fejre sin 43-års fødselsdag. Hun kom til verden den 14. juli i 1977, hvor hun var den førstefødte af kong Carl Gustaf og dronning Silvia. Hun blev døbt Victoria Ingrid Alice Desirée, det skriver Ritzau.

Kong carl Gustaf og Dronning Silvia fik i alt tre børn, hvor Victoria er den ældste. Hendes lillebror prins Carl Philip er 41 år og hendes lillesøster prinsesse Madeleine er 38 år. 

Kronprinsesse Victoria blev faktisk født som prinsesse, men da der var en parlamentarisk ændring af tronfølgeloven i 1980, blev hun i stedet for sin lillebror gjort til tronarving. 

For at forberede sig til sin kommende rolle som regerende dronning af Sverige, har kronprinsessen blandt fulgt den svenske regering og rigsdags arbejde i et skræddersyet program.

Hun har desuden også læst fransk, statskundskab, konflikthåndtering og historie ved universiteter i Frankrig, USA og Sverige. 

Kronprinsessen fortæller at det har været en udfordring for hende, da hun er ordblind. 

Det har ikke været den eneste udfordring som kronprinsesse Victoria har mødt, i sine teenageår led hun nemlig af en spiseforstyrrelse. Kong Carl Gustaf og dronning Silvia, sørgede for at Victoria kom i behandling i USA, hvor hun samtidig fortsatte sine studier i statskundskab på Yale University.

Efter sine studier blev hun indført i diplomatiet og arbejdede ved FN i den amerikanske storby New York og hos Sveriges ambassade i Washington D.C.

Bliver den første regerende dronning i Sverige siden 1720

I 2020 kunne kronprinsesse Victoria og hendes mand prins Daniel fejre deres ti-års bryllupsdag. De to mødte hinanden kort efter årtusindskiftet, hvor den borgerlige Daniel Westling, var hendes personlige træner. 

De to kom hurtigt hinanden nær - dog kun som venner i begyndelsen. I 2002 løftede de sløret for at deres forhold var blevet til mere.

De to blev hurtigt tætte. Dog kun som venner til at begynde med.

Parret giftede sig i Storkyrkan i Sveriges hovedstad, Stockholm den 19. juni 2010 og har derfor netop fejret ti-års bryllupsdag.

I februar 2012 fødte kronprinsessen parrets første barn, prinsesse Estelle, der i dag er otte år gammel. I 2015 blev familien forøget, da prins Oscar, som i dag er fire år gammel, til verden. De bor til daglig på Haga Slott i Stockholm.

Kronprinsessen skriver nyere svensk historie, når hun en dag overtager tronen efter sin far, kong Carl Gustaf.

Hun bliver Sverige første kvindelige monark og regerende dronning siden 1720.

Normalt træder kronprinsesse Victoria ud og modtager de fremmødtes lykønskninger på sin fødselsdag, men grundet corona-pandemien er det i år aflyst, oplyser det svenske kongehus.