Stewardesse med afsløring: Det sker der, hvis folk dør ombord på et fly

11/2/23 19:05

Henrik Rothenbücher

Foto: Shutterstock.com
En stewardesse har afsløret, hvad der sker, hvis en person dør ombord på et fly.

Ifølge en undersøgelse foretaget af New England Journal of Medicine, opstår der på en ud af 600 flyvninger en form for medicinsk problem.

Her er der dog ofte tale om besvimelse, luftvejsproblemer, kvalme mv., er der i 0,3% af tilfældene faktisk tale om dødsfald. Det skriver Mirror.

I modsætning til, hvad mange tror, er det faktisk ikke et krav, at piloten vælger at nødlande. Det skal dog rapporteres, ligesom der er faste regler for, hvad pilot og besætning skal gøre i sådanne tilfælde.

Alle fly er forsynet med udstyr, herunder en hjertestarter. Dertil er det et krav, at besætningen har gennemfået førstehjælpstræning, så de er kvalificeret til at udføre HLR.

Men er det ikke muligt at forhindre et dødsfald ombord på et fly, vil fokus i stedet skifte til at bevare en følelse af normalitet, selvom det betyder, at man må lade afdøde sidde i sit sæde.

TikTok-bruger Sheena Marie har tidligere arbejdet som stewardesse i to år, og har delt en video, hvori han fortæller om, hvad der sker, når nogen dør ombord på et fly.

Til trods for, at den gennemsnitlige flyrejsende sjældent oplever dødsfald ombord på et fly, er der større sandsynlighed for besætningen, som har flere flyvninger hver uge.

Hendes video er blevet set mere end 2,8 millioner gange, og heri fortæller Sheena, at det faktisk ikke er ualmindeligt, at døde passagerer bliver efterladt, hvor de er.

"Hvis de får et hjerteanfald og dør, og der ikke er noget, vi kan gøre ved det, og vi ikke kan starte hjerte-lunge-redning, vil vi blot vente, indtil vi når vores endelige destination," siger hun.

På trods af en skrøne om, at afdøde passagerer bliver placeret på toilettet, er det ikke sandt, lyder det fra Sheena, der fortæller, at kroppen ikke kan fastspændes derinde.

International Air Transport Association, der er en forening for flyselskaber, har udsendt en række retningslinjer, der skal følges, hvis en passager mister bevidstheden.

Af disse retningslinjer fremgår det, at hvis en passager enten formodes eller erklæres død, vil det ofte blive besluttet, at det ikke kan svare sig at lande eller omdirigere flyet fra dets oprindelige kurs.

Ifølge Sheena er det flyets pilot, der får det sidste ord i forhold til eventuelle beslutninger om at omdirigere flyet. Dette vil ofte blive besluttet i samråd med flyvekontrollen og MedAires MedLink-tjeneste.

Retningslinjerne fra IATA anbefaler desuden, at man flytter den afdøde passager til et sæde med 'få andre passagerer i nærheden"', hvilket f.eks. kan være på business-class eller en række med tomme sæder.

Når et fly er fyldt, siger IATA dog, at besætningen skal 'placere den afdøde i hans/hendes eget sæde' i en oprejst stilling, ved at bruge sikkerhedsselen eller andet udstyr til at holde kroppen på plads.

"Luk øjnene, og dæk kroppen med et tæppe op til halsen," lyder det også fra International Air Transport Association.