Stort gennembrud: Blodprøve kan påvise kræft flere år før du får symptomer

22/7/20 09:30

Sarah Steenfeldt

Foto: Shutterstock.com
Blodprøven skal efter sigende kunne påvise fem forskellige almindelige kræftformer, flere år før symptomerne overhovedet viser sig.

Det er testen som går under navnet ‘PanSeer’, der er i stand til at opdage kræft i maven, svælg, tarm, lunger og lever, op til fire år før de konventionelle diagnose metoder, det skriver The Sun.

Forskerne offentliggjorte deres fund i tidsskriftet Nature Communications, hvor de fortæller at testen kan hjælpe med at identificere dem med høj risiko for at udvikle sygdommen. De fortæller også at testresultaterne stadig skal valideres i større undersøgelser.

Professor Kun Zhang ved University of California, San Diego har en helt klar ide, om hvad målet med prøven er. 

“Det ultimative mål ville være at udføre blodprøver som dette rutinemæssigt under årlige sundhedsundersøgelser.” 

Men på nuværende tidspunktet er forskernes fokus at teste mennesker med højere risiko, baseret på baggrund af familiehistorie, alder og andre faktorer som har betydning for om man er i risikozonen.

Forskerne har tidligere analyseret plasmaprøver fra 605 personer, som ikke på forhånd viste nogle symptomer på sygdommen - her blev 191 af dem senere diagnosticeret med kræft

Opdagede kræft hos 95% af testpersonerne

De kiggede også på prøver fra yderligere 223 diagnosticerede kræftpatienter samt 200 primære tumor- og normale vævsprøver.

Herefter udviklede forskerne en test, som var i stand til at opdage kræft hos 95% af deltagerne, som ikke havde nogen symptomer, da prøverne blev indsamlet og først blev diagnosticeret med kræft senere.

Testen markerede også kræft i 88% af prøverne fra 113 patienter, der allerede var diagnosticeret med sygdommen.

Teknikken som bruges er baseret på at opdage markante tegn på kræft, baseret på bittesmå niveauer af tumor-DNA, som cirkulerer i blodet.

Testen identificerede desuden korrekte sunde prøver i 95% af tilfældene.

I de senere år har det været et stort fokus, i adskillige videnskabelige undersøgelser, at blive i stand til at screene patienter for kræft, via andre metoder end de nuværende. 

Forskerne fortæller at deres arbejde er unikt, fordi de havde adgang til blodprøver fra patienter som ikke havde symptomer endnu - hvilket gjorde det muligt for dem at udvikle en test, som kunne identificere ‘kræft-markører’ meget tidligere end de konventionelle metoder. 

De fortæller dog også, at der stadig er behov for yderligere store studier, for at bekræfte testens potentiale, til at påvise kræft, hos personer som endnu ikke er diagnosticeret.