Asda har valgt at droppe sin pris-match-ordning med Aldi og Lidl kun et år efter lanceringen. I stedet vil supermarkedskæden satse på "Rollback" prisnedsættelser, hvor prisen på tusindvis af varer sænkes for at tiltrække kunder i en tid med stigende omkostninger. Det skriver The Guardian.
Beslutningen er en af de første større ændringer fra Asdas nye bestyrelsesformand, Allan Leighton, som vendte tilbage til virksomheden i slutningen af 2024 efter mere end 20 år væk. Ifølge branchemediet The Grocer ønsker Leighton at tage større kontrol over supermarkedets prispolitik og undgå at lade sig styre af discountkædernes taktikker.
Asda har været presset af et kraftigt fald i salget. Ifølge analysefirmaet Kantar oplevede kæden i de sidste tre måneder af 2024 en salgsnedgang på 5,8%, hvilket gjorde den til den eneste større britiske supermarkedskæde med faldende salg i perioden.
En Asda-talsmand udtaler:
"Vi fokuserer på vores egne stærke ‘Asda Prices’ i stedet for at sammenligne os med konkurrenterne. 2025 er begyndt med prisnedsættelser på tusindvis af produkter, og der er meget mere i vente med Rollback."
Sainsbury’s-direktør: Landbruget skal integreres i vækststrategien
Mens Asda forsøger at styrke sin konkurrencekraft, opfordrer Sainsbury’s direktør Simon Roberts regeringen til at koble fødevarestrategien med økonomisk vækst.
Roberts mener, at bæredygtige løsninger i landbruget – som genanvendelse af gylle til energiproduktion – bør spille en central rolle i Storbritanniens økonomiske planlægning.
"Vi har en mulighed for at koble fødevarestrategi og økonomisk vækst, tiltrække investeringer og give landmændene den nødvendige sikkerhed til at øge produktionen," sagde han ved Sustainable Foods-konferencen i London.
Han fremhævede, at fødevareindustrien har potentiale til at styrke økonomien og skabe et mere selvforsynende og bæredygtigt fødevaresystem i Storbritannien.
Supermarkedernes rolle i landbrugsdebatten skaber splid
Den britiske regering står over for pres fra supermarkedskæderne, der har bakket op om landmændenes krav om at revurdere planlagte ændringer i arveafgiften. Reformen vil især ramme familiebrug med jordejendomme på over 1 million pund.
Men ikke alle støtter supermarkedernes involvering i sagen. Guy Singh-Watson, stifter af den økologiske grøntsagsleverandør Riverford, beskylder supermarkederne for hykleri. Han mener, at deres pres på lave priser har skabt landmændenes økonomiske problemer, hvilket nu får dem til at kræve skattelettelser.
"De beder skatteyderne om at subsidiere deres lave priser," siger han.
Med Asdas strategiskift og en voksende debat om supermarkedernes indflydelse på landbruget, står Storbritannien over for fortsat intens konkurrence på dagligvaremarkedet.