Tidligere Rema 1000-købmand tiltalt: Snød ansatte for over 635.000 kr. - fik udløbne fødevarer i stedet

Af: Thea Andersen

|

15/08/2023

Udland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En tidligere Rema 1000-købmand er blevet tiltalt i Norge.

Mest læste i dag

I sidste uge meddelte statsadvokaten i Hordaland, Sogn og Fjordane i Norge, at der er blevet rejst tiltale mod tre personer i en sag om alvorlig ansættelseskriminalitet.

Det skriver norske Nettavisen.

En af de centrale figurer i denne sag er en tidligere købmand i en Rema 1000-butik.

Ifølge anklageskriftet undlod købmanden angiveligt at udbetale en løn på mere end 976.000 NOK, svarende til knap 635.000 danske kroner, til medarbejdere i butikken. I stedet hævdes det, at medarbejderne blev kompenseret med udløbne fødevarer.

De påståede uregelmæssigheder siges at have fundet sted i perioden 2013 til 2021.

Selvom købmanden senere solgte sin del af butikken, stopper anklagerne ikke der. Ifølge statsadvokaten udbetalte den tiltalte også over 900.000 NOK, svarende til 585.000 danske kroner, i løn til sine to børn, uden nogen reelle lønforpligtelser.

Begge børnene er også blevet tiltalt i sagen.

Sagen involverer også købmandens tidligere samlever, der ifølge anklageskriftet modtog mindst 670.000 NOK, svarende til 435.000 danske kroner, i løn og økonomiske ydelser, på trods af manglende reel ansættelse i den virksomhed, hvor tiltalte fungerede som bestyrelsesformand og/eller daglig leder.

Derudover beskriver anklageskriftet to personer, der blev ansat på "mindst 100 % stilling".

Disse medarbejdere, der arbejdede både i turismevirksomheden og hos Rema 1000, hævdes at have modtaget løn langt under den gældende takst. En del af deres vederlag formodes at være blevet kompenseret med udløbne fødevarer fra Rema 1000-butikken.

Derudover skulle de ikke være blevet betalt for overarbejde, aften-/nattillæg og søndags-/feriedagpenge.

Samlet set er anklageskriftet udtalt omfanget af de påståede uregelmæssigheder.

Det hævdes, at der er blevet unddraget 1.478.781 NOK, hvilket svarer til 960.000 danske, kroner, som følge af de angivelige lovovertrædelser begået af de implicerede.

En bemærkelsesværdig detalje fremhævet i anklageskriftet er købmandens påstand om, at en af ofrene kun arbejdede 20 procent stilling, på trods af påstanden om mindst 100 procent arbejde ifølge anklageskriftet.

Sagen tager yderligere en alvorlig drejning med anklagemyndighedens krav om konfiskation af mindst 5,7 millioner NOK. Dette signalerer en intention om at inddrive de påståede ulovligt opnåede midler og pålægge de tiltalte en økonomisk konsekvens for deres påståede handlinger.

Advokat Torbjørn Kolås Sogn, der repræsenterer en af de tiltalte, har bekræftet, at han er i kontakt med den tidligere Rema-købmand. Dog har han valgt at undlade at udtale sig yderligere om sagen på nuværende tidspunkt.

"Anklageskriftet kom i går (mandag i sidste uge, red.), så det er lidt for tidligt," udtaler advokaten til Nettavisen.

Ifølge Nettavisen benægter alle tre tiltalte i sagen enhver form for strafbar handling.

Anbefalet til dig