Ung mand smittet to gange - og anden gang var værre

13/10/2020

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Mandens sygdomsforløb peger på, at man ikke nødvendigvis bliver immun overfor coronavirus, selvom man har overstået smitte og sygdomsforløb.

Mest læste i dag

Tirsdag fortæller det britiske nyhedsmedie BBC, at en mand fra USA har været smittet med coronavirus to gange. Meget tyder dog på, at virussen var langt farligere anden gang, peger læger på, ifølge BBC.

Det var en yngre mand fra staten Nevada, der nu har været smittet to gang med coronavirus. I starten af pandemien så det ud til, at yngre mennesker ikke var i lige så stor risiko som den ældre del af befolkningen. Patienten fra Nevada er dog blot 25 år gammel. Han er nu rask igen, og dobbelte-infektioner er sjældne, men hans sygdomshistorik viser, at de absolut forekommer. Nu rejser det anerkendte tidsskrift Lancet Infectious Diseases dog spørgsmål ved, hvor meget immunitet, der egentligt kan opbygges, når den unge mand blev smittet to gange med relativt kort varighed. 

Ændrer opfattelsen af virus

Manden fra Nevada havde ingen kendte sundhedsmæssige problemer eller immundefekter, der ville gøre ham særlig sårbar over for coronavirus, fortæller BBC. Alligevel fik han et sygdomsforløb, hvor han blev testet positiv for virussen to gange med cirka halvanden måneds mellemrum. 

Sådan forløb den yngre mands sygdom:

  • 25. marts - Første bølge af symptomer, herunder ondt i halsen, hoste, hovedpine, kvalme og diarré
  • 18. april - Han tester positivt for første gang
  • 27. april - De første symptomer forsvinder fuldstændigt
  • 9. og 26. maj - Han tester negativt for virussen ved to lejligheder
  • 28. maj - Han udvikler symptomer igen, denne gang inklusive feber, hovedpine, svimmelhed, hoste, kvalme og diarré
  • 5. juni - Han tester positivt for anden gang og er hypoxisk (lavt iltindhold i blodet) med åndenød
  • Forskere siger, at patienten fangede coronavirus to gange, snarere end at den oprindelige infektion blev sovende og derefter hoppede tilbage. En sammenligning af de genetiske koder for virussen, der blev taget under hver symptomperiode, viste, at de var for forskellige til at være forårsaget af den samme infektion.

Det har fået forskerne til at spekulere på, hvor meget immunitet en overstået infektion egentligt skaber hos den enkelte patient. 

"Dette fund signaliserer, at en tidligere infektion muligvis ikke nødvendigvis beskytter mod fremtidig infektion," udtaler dr. Mark Pandori, fra University of Nevada."Muligheden for geninfektion kan have betydelige konsekvenser for vores forståelse af, hvordan coronavirus og immunitet fungerer," afslutter lægen.

Derudover tilføjer han at selv folk, der er kommet sig, skal fortsætte med at følge myndighedernes retningslinjer omkring social afstand, mundbind og håndvask.

 

 

Anbefalet til dig