Opdagelsen blev gjort af den unge Camarria Williams, der indsamlede gåseekskrementer som led i et videnskabeligt projekt i samarbejde med University of Illinois Chicago (UIC).
Laboratorieundersøgelser viste, at ekskrementerne indeholdt et stof, der aldrig var set før, og som bremsede væksten af menneskelige melanom- og æggestokkræftceller.
Williams var bare én af mange håbefulde elever, der blev udvalgt til at deltage i det 14 uger lange projekt, hvor man fik til opgave at dyrke antibiotika fra bakterier fra naturlige kilder.
Professor Brian Murphy fik sammen med et hold forskere fra UIC til opgave at udføre over 5.500 tests på 40 forskellige 40 prøver. Nogle blev derefter udvalgt til yderligere analyse, og de mest lovende prøver blev screenet af UIC-kandidatstuderende.
Det var her, at man fandt ud af, at Williams' gåseekskrementer indeholdt en bakteriestamme kaldet Pseudomonas idahoensis.
Forskningen viste, at den havde antibiotisk aktivitet og producerede et stof, man aldrig havde set før.
Universitetsforskere bestemte derefter forbindelsens molekylære struktur ved hjælp af kernemagnetisk resonans. De navngav forbindelsen orfamide N.
Denne forbindelse var ikke ansvarlig for den antibiotiske aktivitet, som holdet oprindeligt observerede fra P. idahoensis, men den hæmmede væksten af humane melanom- og ovariecancerceller.
Opdagelsen har gjort forskerne begejstrede, fordi yderligere tests og undersøgelser potentielt kan afsløre yderligere egenskaber.
De utrolige resultater er blevet offentliggjort i tidsskriftet ACS Omega, hvor Williams er krediteret som medforfatter.
Williams blev rekrutteret gennem Boys & Girls Club of Chicago.
I pressemeddelelsen står der, at formålet med programmet er, at "uligheder i uddannelsesressourcer, især inden for videnskab, teknik, teknologi og matematik, hvor eksperimenter er dyre, er med til at holde nogle studerende underrepræsenteret på disse områder."