Bitcoins værdi har været på himmelflugt i den seneste tid, og meget tyder på, at det er et spørgsmål om tid, før den magiske grænse på 100.000 dollars er nået.
De fleste kender til handel med den digitale valuta, men det er de færreste, der har stiftet bekendtskab med processen i at udvinde den.
Bitcoins udvindes gennem en proces, der kaldes "mining". Det er som at løse en stor, kompleks matematikopgave, hvor computere konkurrerer mod hinanden for at finde løsningen først.
Den, der finder løsningen først, vinder retten til at tilføje en ny "blok" af transaktioner til blockchainen, som er den teknologi, Bitcoin bygger på.
Som tak for deres arbejde bliver minerne belønnet med helt nye bitcoins. Dette er den eneste måde, nye bitcoins bliver skabt på, og det er denne måde, "minere" tjener penge.
Selskab har købt hel vindmøllepark
Drift af Bitcoin-mining kræver meget energi. I den amerikanske stat Texas har selskabet Mara Holdings Inc. derfor kastet sig ind i kapløbet om billig, vedvarende energi og står nu over for at overtage en stor vindmøllepark i Hansford County tæt på grænsen til Oklahoma.
Planen er at frakoble vindmøllerne, som har en kapacitet på 114 megawatt, fra det offentlige elnet for udelukkende at forsyne selskabets egne Bitcoin-mineanlæg.
Bitcoin-mineanlæg er ofte genstand for kritik på grund af deres massive energiforbrug, der blandt andet stammer fra de processor, der skal nedkøle anlægget. Den øgede efterspørgsel på datacenterkapacitet, drevet af teknologier som kunstig intelligens, har dog skiftet fokus i debatten.
Ifølge administrerende direktør Fred Thiel er det muligt at optimere energien, så anlægget kun opererer omkring 30 procent af tiden, mens den samme energi i teorien kunne dække mellem 20.000 og 100.000 husstandes strømforbrug.
Spørgsmålet er dog, hvordan lokale myndigheder og borgere vil reagere på et privat selskabs frakobling af offentlig strømforsyning i en tid, hvor adgang til vedvarende energi er højt på dagsordenen.