Alt var på spil for Margrethe: Derfor blev Alexandra grevinde

15/6/20 11:15

Julie Møller

Foto: Shutterstock
I dag opretter man ikke grevskaber, men tilbage i 2005 gjorde Kongehuset en undtagelse, da Alexandra fik grevindetitlen.

Alexandra og Joachim blev separeret i 2004 og skilt i 2005. Som et plaster på såret gav dronning Margrethe Alexandre titlen som Grevinde. Det skriver SE OG HØR. 

Alt var på spil for kongehuset

Men det var ikke af ren og skær betænksomhed, at dronningen gav titlen til Alexandra. SE OG HØR kalder dronningens taktik for en ‘nødplan’.

Da parret blev separeret, havde kronprins Frederik og Mary endnu ikke leveret en arving til den danske trone. Det skete først i oktober 2005, da prins Christian blev født. Derfor var det på tidspunktet meget vigtigt at sikre prins Nikolai og Felix' fremtid, da de var meget tættere på tronen, end de er i dag.

“Man kunne ikke bare sende Alexandra ud i kulden. Man var nødt til at holde hende tæt på kongehuset. Så lavede man altså grevindetitlen til hende, selv om man egentlig slet ikke opretter grevskaber i dag. Jeg tror ikke, hun havde fået titlen, hvis prins Nikolai og prins Felix ikke var kommet til verden, forklarer kongehusekspert og forfatter Søren Jakobsen til SE OG HØR.

Grevinde af Frederiksborg - men uden slot

Alexandra endte med titlen ’Grevinde af Frederiksborg’, men i virkeligheden er der ikke noget slot knyttet til titlen. Det var blot i Frederiksborg Slotskirke, at hun og Joachim blev gift, og derfor blev titlen derefter. 

Frasiger sig apanagen - beholder grevindetitel

Med grevindetitlen i 2005 fulgte også en årlig apanage på 2,6 millioner. Den 22. juli i år fraskriver Alexandra sig denne gode. Det sker, når prins Felix fylder 18 år, skriver ugebladet. Men grevindetitlen kan ingen tage fra hende, og kongehusekspert Søren Jacobsen er overbevist om, at den fornemme titel er en gevinst for Alexandra. 

“Jeg tror bestemt, at det er en fordel for hende. Ikke mindst i forbindelse med hendes nye job på B&O. Det er i den grad en flot titel, hun kan bruge også i fremtiden,” konkluderer han.