Dyrt papir - frimærke solgt for 160.000 kroner

Af: Asger Risom

|

15/11/2024

Underholdning
Foto: Bruun-Rasmussen
Foto: Bruun-Rasmussen

Lige nu læser andre også

Et unikt indblik i italiensk historie og filatelistisk kultur sikrede en sjælden førstedagsudgave af et Trinacria-frimærke et hammerslag på hele 160.000 kr.

En skat fra det 19. århundrede

På en novemberaften hos Bruun Rasmussen blev en avis fra midten af 1800-tallet, frankeret med et ekstremt sjældent Trinacria-frimærke, solgt for 160.000 kr.

Salget markerer en af de mest opsigtsvækkende filatelistiske begivenheder i nyere tid og har sendt chokbølger gennem samlerverdenen.

Avisen stammer fra det nyopdagede Baronissi-arkiv, som rummer over 120 frankerede tidsskrifter, bevaret i mere end 160 år.

Denne specifikke udgave er frankeret med Trinacria-frimærket, udstedt den 6. november 1860, og anses for en “førstedagsudgave” – en sjældenhed, der kun kendes i to andre eksemplarer på verdensplan.

En historie om politik og postvæsen

Fundet stammer fra Luigi Rocco, en landmand fra Baronissi uden for Napoli, der omhyggeligt gemte sine udgaver af det eksklusive tidsskrift L’Omnibus.

”Aviserne er derfor formentlig blevet gennemlæst med stor interesse på gården i Baronissi, men er alle bagefter nænsomt foldet sammen igen og sirligt lagt i en stak i huset – hvor de formodentligt er blevet glemt i mange årtier og på mirakuløs vis er dukket op igen,” fortæller Torben Ringtved.

Aviserne, frankeret med frimærker fra Napolis postvæsen, giver ikke blot et indblik i datidens kommunikation, men også i en turbulent politisk periode i Italiens historie.

I 1800-tallet var Napoli centrum for kongeriget De To Sicilier, og Trinacria-frimærket blev udstedt på et tidspunkt, hvor Italien bevægede sig mod samling under Kong Victor Emanuel i 1861. Ifølge frimærkespecialist Torben Ringtved repræsenterer dette frimærke en periode præget af “stor politisk og kulturel transformation.”

Sådan skriver mynewsdesk i en pressemeddelelse.

Samlernes passion lever videre

Salget understreger, at klassiske frimærker stadig er eftertragtede, især når de bærer på en historie. “Det er en international raritet af højeste klasse,” udtaler Torben Ringtved, som ikke lægger skjul på, at interessen for Baronissi-arkivet kun er steget med dette spektakulære salg.

Dette hammerslag bekræfter, at filatelistiske genstande med unik historie stadig formår at sætte ild til samlernes passion og bringe glemt historie til live.

Anbefalet til dig