Ekspert: Disse ting kan du spise efter overskredet salgsdato

07/6/22 06:08

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Det meste mad kan faktisk trygt spises dage eller uger efter datoen på emballagen.

Alle fødevarer, du køber, har en holdbarhed, og emballagen til næsten alle disse fødevarer er mærket med en udløbsdato.

Der er en almindelig misforståelse, at enhver mad, der ikke er spist inden den dato, der er angivet på emballagen, straks er blevet dårlig og skal smides ud.

Men udløbsdatoer er faktisk kun retningslinjer for, at du kan have en nogenlunde idé om, hvornår den højeste kvalitet af specifikke fødevarer er, snarere end hvor sikkert det er at spise. Det skriver Mirror.

Æg
Uanset hvilken dato der er trykt på en karton med æg, er de ofte sikre at indtage inden for tre til fem uger, efter du har købt dem. Ifølge Kevin Murphy, fødevaresikkerheds- og sanitetsekspert og professor ved University of Central Floridas Rosen College of Hospitality Management, er datoen på kartonen en god indikator for, hvor friske æggene er.

Hårdkogte æg bliver dårlige hurtigere men kan trygt indtages i op til en uge, hvis de opbevares i køleskabet.

Hvis du er i tvivl, så tjek altid for at sikre dig, om ægget er blevet dårligt. Udfør flydetesten - hvis et æg vipper opad eller endda flyder i vand, er det gammelt. Du kan også slå ægget ud i en skål, og se om det lugter.

Mælk
De fleste typer mælk holder normalt op til en uge efter udløbsdatoen. Det er dog vigtigt at bemærke, at holdbarheden afhænger af fedtindholdet i mælken.

Fedtfri mælk holder mellem syv og to dage, mens sødmælk kan indtages fem til syv dage efter datoen på kartonen. Plantemælk- især hvis uåbnet - kan holde sig op til en måned efter udløbsdatoen.

Brød
Pakket brød forbliver normalt godt i fem til syv dage efter udløbsdatoen, hvis det opbevares korrekt ved stuetemperatur, ifølge Megan Wong, RD, en registreret diætist hos AlgaeCal.

Sørg for at opbevare dit brød på et køligt, tørt sted. Hvis du gerne vil forlænge dens holdbarhed mere end et par dage, kan du lægge den i fryseren. Dette vil holde brødet godt til indtagelse i mindst tre måneder.

Hold altid øje med skimmelsvamp på brødet – især hvis du opbevarer det i fugtige omgivelser – og begynder du at se blågrønne blomster, så smid brødet ud og lad være med at spise det.

Mad på dåse
De fleste konservesdåser har en lang holdbarhed, især grøntsager, og supper er okay at spise et år eller to efter deres udløbsdato.

I mellemtiden vil kød på dåse holde endnu længere, mellem to og fem år. Nogle meget sure varer som tomater på dåse og ananas har dog kortere holdbarhed.

Råt kød, fjerkræ og fisk
Råt kød og fjerkræ i køleskabet kan kun holde sig i et par dage. Men hvis den opbevares i fryseren, kan den holde meget længere.

Frosset hakket kød holder sig tre til fire måneder i fryseren, mens hel kylling eller kalkun holder i mere end et år. "Madeforgiftningsbakterier vokser ikke i fryseren, så uanset hvor længe en mad er frosset, er den sikker at spise," forklarede FoodSafety.gov.

Mysli/morgenmadsprodukter
De fleste tørre morgenmadsprodukter holder sig friske i mellem fire og seks måneder. Dog vil kogte kornprodukter som havregryn kun holde sig i fire til fem dage i køleskabet, efter at det er blevet lavet.

Hvis du lader kartonen stå åben, er det værste der kan ske, at kornene bliver lidt forældede, men du bliver ikke syg af at spise det.