Fans har endelig knækket koden: Her er meningen bag SvampeBob

18/1/23 12:40

Nicolai Haugsted

Foto: Shutterstock
Du vil aldrig se den populære serie på samme måde igen.

“Hvem bor i en ananas dybt i det blå?”. Hvis du var barn i 90’erne og starten af det nye årtusind, så kan du med garanti det meste af den ørehængende introsang.

SpongeBob SquarePants” (“SvampeBob Firkant” på dansk) havde sin debut på Nickelodeon i 1999, og børn og unge over hele verden er vokset med de fjollede eventyr SvampeBob, Patrick Søstjerne og Hr. Krappe hev seerne med på.

Men under vandoverfladen gemmer der sig en dybere mening, der forklarer at serien handler om mere end at lave krabbeburgere og fange vandmænd. Det skriver det britiske medie Metro.

Flere brugere på både Reddit og TikTok har påpeget, at de forskellige karakterer i tegneserien opfører sig som personificeringer af diverse sindssygdomme.

En Reddit-bruger påpeger at blandt andet SvampeBob fremstår som en personificering af ADHD grundet hans høje energi og koncentrationsbesvær. 

En anden tilføjer i kommentarfeltet, at seriens antagonist og nabo, blæksprutten Blækvard, repræsenterer social angst. 

Med på listen har andre brugere også analyseret karakteren Hr. Krabbe til at repræsentere narcissistisk personlighedsstruktur. Endnu en bruger mener at krabbens datter, hvalen Pearl, er et omvandrende mindreværdskompleks.

Seriens farverige karakterer og deres personligheder har i forvejen fået meget ros fra diverse børnepsykologer i USA, da de mener at børn kan lære meget om deres egne opførsler og mentale tilstande ved at se programmet.