Folk med disse personlighedstræk lever sundere liv

Af: Ida Hansson

|

01/02/2023

Underholdning
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kan vores personlighed virkelig hjælpe os til at leve sundere og lykkeligere liv?

Mest læste i dag

Nå, ifølge en ny undersøgelse er svaret ja. Det viser sig, at vores personlighedstype har en direkte indvirkning på vores helbred.

Forskere analyserede data fra 60.000 respondenter fra 159 lande og opdagede, at "de fleste 'karakterstyrker' er positivt forbundet med sundhedsrelaterede resultater, sundhedsadfærd, formål og fører til lavere sygdomsrisiko".

Så hvad er de egenskaber, vi alle bør stræbe efter at?

Glæde, selvregulering, håb og taknemmelighed var blandt de mest gunstige. Det skriver Metro.

Ved at undersøge sammenhænge mellem 24 karakterstyrker og fem søjler for sundhed, herunder sund kost, motion/sportsaktivitet, søvn, socialt samvær og egenomsorg, fandt forskerne ud af, at 'nysgerrighed, tilgivelse, taknemmelighed, ærlighed, håb, kærlighed, udholdenhed, forsigtighed, selvregulering og gejst' var positivt forbundet med sundere resultater, såsom en bedre og mere opfyldt livskvalitet.

At være klassens klovn giver tilsyneladende blandede livsudfald.

Selvom humor var forbundet med at have en nedsat risiko for at føle sig trist, nede og deprimeret, bemærker forfatterne også, at det øger "sandsynligheden for utilstrækkelig hvile eller søvn og teamwork".

"Vores resultater tydede på, at opretholdelse af en velbalanceret, sund livsstil falder sammen med energi og entusiasme for liv og sundhed (lyst), en holdning af disciplin og modstand mod fristelser (selvregulering), følelse og at udtrykke en følelse af taknemmelighed i livet og til andre (taknemmelighed), og optimistisk tænkning og tillid til, at mål kan nås (håb)," sagde en forskerne, Dorota Weziak-Bialowolska, til PsyPost.

Ud af de mange karaktertræk dukkede 'gejst' ofte op, når man så på positive sundhedsresultater. Forskerne bemærker, at gejst refererer til "vitalitet, handlekraft og at være energisk og ivrig efter at engagere sig i arbejde og liv."

Anbefalet til dig