Giv du din killing eller hvalp den bedste start på livet: Sådan gør du

Af: Ida Hansson

|

16/05/2022

Underholdning
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er blevet yderst populært at skaffe et kæledyr, og med det følger også et stort ansvar. Det er vigtig at have styr på, hvad det kræver at have en lille firbenet ven derhjemme.

Lige nu læser andre også

Under de seneste to år har mange anskaffet sig et kæledyr, og når det nye familiemedlem skal hentes, vælger mange at afholde sin ferie.

"Tiden med en killing eller hvalp er en fantastisk periode, hvor man får set sit nye familiemedlem vokse, lære nye ting og udvikle sig. Samtidig er det også en af ​​de mest sårbare perioder i killingens og hvalpens liv. De har særlige energi- og ernæringsbehov, et sart fordøjelsessystem og et umodent immunsystem, samtidigt med at deres hjerner stadig er under udvikling," siger Karin Eliasson, dyrlæge hos Royal Canin i en pressemeddelelse.

Brug vækstkurver til hjælp

For at sikre, at din killing eller hvalp får den rette sammensætning af protein, fedt, kulhydrater, vitaminer og mineraler, bør den spise et specialtilpasset killing- eller hvalpefoder. Killinger og hvalpe gennemgår forskellige udviklingsfaser, og ernæringsbehovet er forskelligt under disse faser. Størrelsen på en hund, har for eksempel stor indflydelse på dens væksthastighed.

At følge din killings eller hvalps vækstkurve giver gode forudsætninger for at tilpasse ernæringen fra start og videre gennem alle livsstadier samtidig med at kunne minimere risiko for overvægt.

KILLINGENS UDVIKLINGSFASER

Foto: Shutterstock

1. Nyfødt - Fra fødsel til 3 uger
I denne intense, men korte fase sover killingen meget. Dette er en intens tilpasningsperiode, hvor killingen begynder at interagere med sin nye verden. Samtidigt med at indholdet af ​​antistoffer i modermælken gradvist falder, og killingens eget niveau af antistoffer stadigt er lavt.

2. Socialiseringsfasen - Fra 3 uger til 4 måneder
Efterhånden som killingen bliver mere selvstændig, begynder den også at udforske sine omgivelser mere. Det er vigtigt at huske, at selvom din killing ikke længere er så lille, at den kan ligge i din hånd, er den stadig en killing, og dens fordøjelsessystem er skrøbeligt. Det betyder, at den har brug for et specifikt foder, der er let fordøjeligt og hjælper med at støtte dens vækst og udvikling uden at bringe dens fordøjelsessystem ud af balance.

3. Ungdomsfasen - Fra 4 til 12 måneder
Ved 4 til 12 måneders alderen går killingen ind i den sidste vækstfase. Hvis killingen er blevet kastreret, har den ofte behov for en tilpasset fodersammensætning med et lavere energiindhold. Afhængigt af racen når en killing voksenalderen efter 12 til 15 måneder. Din dyrlæge kan bedst rådgive om, hvornår denne fase præcis vil indtræffe for netop din killings vedkommende, og hvilken ernæringsløsning der er bedst egnet.

HVALPENS UDVIKLINGSFASER

Foto: Shutterstock

1. Nyfødt - Fra fødsel til 3 uger
Allerede som et par uger gammel tager hvalpen forsigtige skridt for at udforske verdenen omkring sig. Men efterhånden som hvalpen begynder at interagere med omverdenen, falder niveauet af immunitet fra moren gradvist.

2. Socialiseringsfasen - Fra 4 uger til 4,5 måneder
Når den er cirka to måneder gammel, skal hvalpen vaccineres hos dyrlægen, da mængden af antistoffer, den modtog fra moderen, reduceres gradvist, samtidigt med at hvalpens eget immunsystem stadig er under udvikling. I denne tid kan det være en fordel at bruge et hvalpefoder, der også kan være med til at understøtte hvalpens immunforsvar. Når du henter din hvalp hos opdrætteren, skal hvalpen være mindst 8 uger gammel. Undersøg gerne hvad, hvor meget og hvor ofte hvalpen har fået mad. Selve flytningen er en stor omvæltning for hvalpen og for at støtte hvalpens fordøjelsessystem bør du fortsætte med at give samme foder som opdrætteren, mens hvalpen vænner sig til sit nye hjem. Herefter kan du gradvist skifte til dit eget valg af hvalpefoder, der fremmer hvalpens vækst.

3. Unghundefasen - Fra 4,5 til 6 måneder 
I denne fase er det også afgørende, at din voksende hvalp får den rette energimæssige støtte. Dette er et vigtigt tidspunkt hvor skelettet bygges op, inden for et år kan det være op til fire gange stærkere end beton. I denne periode fortsætter hvalpen med at vokse og den har brug for et hvalpefoder med et veltilpasset indhold af kalcium og fosfor, der er med til at styrke hvalpens knogler og tænder.

4. Pubertetsfasen/Teenagerfasen - Fra 6 måneder til voksenalderen
I den fjerde og sidste fase er din hvalp godt på vej mod voksenalderen. Men selvom den nu er en stor hvalp, er den ikke gammel nok til at spise det samme foder som en voksen hund, og du bør fortsat give den tilpasset hvalpefoder. Hvornår din hund når voksenalderen varierer afhængigt af racen eller størrelsen. Dette kan tage op til to år for hunde af de ekstra store racer.

Anbefalet til dig