Kan være skadeligt for din sundhed: Derfor skal du ikke tage skoene af når du flyver

27/4/22 05:18

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Du vidste det måske ikke, men det kan faktiskt være skadeligt for din sundhed at gå i strømpesokker, når du flyver.

Folk der ofte flyver kender de mange måder, hvorpå kroppen ændrer sig, mens man er i et trykrør tusindvis af kilomter op i lufte. Du får propper i ørerne, din smagsevne skifter, og du kan finde det sværere at tage skoene på igen efter en flyvning.

Der er et væld af tricks til at bekæmpe det sidste problem (for eksempel kompressionsstrømper), men det bedste råd er måske bare at beholde dine sko på hele tiden. Årsagen har mindre at gøre med kompression og mere at gøre med at undgå nogle potentielt irriterende situationer.

Generelt er flykabiner ikke særlig rene: "Kabinerne renses før hver flyvning, men det vil være mere overfladisk, da der kun er 15 eller 20 minutter til at få det gjort," siger pilot Patrick Smith fra Ask the Pilot. Det skriver Travel+Leisure.

Det betyder, at rengøring af kabinen kan være lige så sparsom som at smide det efterladte affald ud i sæderyglommerne og hurtigt lige tørre overflader af. Fly gennemgår en dybere rengøring, men ikke særlig ofte. Hyppigheden varierer fra flyselskab til flyselskab, men 'dybderensninger' sker typisk en gang hver fjerde til sjette uge.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Uden for disse dybderensninger støvsuges tæpper normalt kun, hvis tiden tillader det, og punktrenses, hvor det er nødvendigt. Når noget (mad, drikkevarer, kropsvæsker) spildes, vil rengøringspersonalet fjerne pletten, men desinficerer ikke nødvendigvis hele området, hvor bakterier kan spredes.

"De, der beslutter sig for at gå i strømpesokker, opsamler muligvis bakterier og vira, der kan have en negativ indvirkning på deres helbred. Ligeledes er bekymringen for at opsamle en svampeinfektion der også," fortæller David Krause, ejer af SyQuest USA, som fremstiller rengøringsprodukter til fly.

Endnu værre er de væsker på gulvet på toilettet. Flypersonalet er ikke nødvendigvis forpligtet til at rydde dem op midt under en flight, hvilket betyder, at du kan træde i urin.

Heldigvis har rengøringsrutiner for fly ændret sig en del på grund af pandemien. "Introduktionen af ​​COVID-19 har påvirket den måde, vi gør rengør fly på," siger Krause og fortsætter:

"Flere desinfektionsmidler er nu brugt på gulve, og rengøringsprocessen er lidt mere detaljeret i et forsøg på at sikre, at der ikke efterlades spor af virussen til potentielt at inficere besætning eller passagerer."

Når det er sagt, når rejser vender tilbage til det normale, ville det ikke være overraskende, hvis flyselskabets rengøringsprotokoller glider tilbage til gamle vaner.

Og nu hvor vi er inde på bakterier, er bordene og armlænene beskidte. Faktisk er bakkeborde typisk den mest bakteriefyldte overflade på et fly, så brug spritservietter og desinficer dit bord, efter du er gået ombord.