Klummeskribent frygter censur i satire: ‘Rejsesangen’ fjernet fra YouTube

Af: Mie M.B

|

12/01/2024

Underholdning
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Selvom sangen stadig kan høres er udgaven med musikvideo fjernet fra alle overflader

Lige nu læser andre også

For nylig opdagede en klummeskribent, at "Rejsesangen" var forsvundet fra YouTube. I den kontroversielle sang fra satireshowet "Drengene Fra Angora" udsættes grønlændere, kinesere og afrikanere for satirisk behandling, og nu er sangen i sin originale form med musikvideo forsvundet. Det skriver klummeskribent Jens Christian Thaysen for Århus Stiftstidende.

Selvom sangen indeholder kontroversielle elementer som "De ligger i en hængekøje - dovner hele dagen/ Og spiser kun banan/ Og aben er deres bedste ven, altid er de sammen/ de ligner jo hinanden," er det vigtigt at huske, siger Jens Christian Thaysen, at det er satire og ikke alvor.

Spekulationer går på, om DR har fjernet sangen på grund af dens kontroversielle indhold, eller om det skyldes klager fra en yngre og mere progressiv generation, der ikke forstår satire. Skribenten reflekterer ligeledes over, om det måske kan være midaldrende, ciskønnede mænd, der i frygt for at nogen skal føle sig krænket, har slettet et stykke kulturarv. "Rejsesangen", påpeger Jens Christian Thaysen, er ikke den eneste; Kaptajn Haddock må ikke længere ryge, og Tintin beskyldes for racisme. Pippi Langstrømpes far må ikke være "negerkonge på en sydhavsø." Københavns Universitet dækkede endda et Storm P.-maleri efter klager fra studerende, der fandt det krænkende.

Historien viser, at selvundervisning om ubehagelige emner kan udløse kraftige reaktioner, som eksempelvis på Københavns Universitet, hvor studerende forlod en forelæsning om europæisk kolonialisme på grund af gamle reklamer, der illustrerede slaveri.

Jens Christian Thaysen pointerer i sin klumme, at det er vigtigt at bevare satirens ret til at udfordre og latterliggøre. At slette fortiden er historieløst, og dem, der føler sig krænkede, kan ikke se ud over deres egne perspektiver.

I en postfaktuel verden, hvor følelser trumfer viden, mener han at det er nødvendigt at værne om satiren som en del af den demokratiske arv. Han giver sig på at man kan undlade at bruge krænkende ord, men at satiren som kunstart må forblive intakt.

Du kan lytte til sangen her:

Anbefalet til dig