Kunne dine børn klare det? 12 ting som børn og unge fra i dag ville hade fra 80'erne

18/02/2020

Rikki Tholstrup Jørgensen

Hvad ville dine børn blive skræmt over fra 80'erne? Foto: Shutterstock
Dine børn har sikkert brokket sig til dig over, at de har det 'åh så hårdt', og det har de måske også, men kunne de klare en tur tilbage til 80'erne?

Mest læste i dag

De unges liv i dag er bygget op omkring digitale hjælpemidler og de har muligheden for at blive underholdt konstant. I 80'erne var underholdning noget, man som barn selv skulle stå for. Der var ikke de samme muligheder for at slå hjernen fra og lade sig underholde af en strøm af apps og digitale tjenester.

Listen over, hvad der kunne skræmme et barn væk fra 80'erne er lang, men her er en liste, der slet ikke er lang nok. Find selv på flere :)

1) Børn-tv fandtes godt nok, men det var KUN på en kanal. Og kun i en meget begrænset periode. Sidst i 80'erne kom der en tv-kanal mere, og der kom et par programmer mere til børn og unge. Ellers var tidspunktet foran flimmerkassen begrænset til fredag klokken 19.00 og hverdage klokken 16, hvor børnene kunne sidde i deres kiksede 80'er-tøj og heppe på Bamse og Kylling. 

2) Når lektierne skulle laves, så var det i hånden. Ingen computere til at hjælpe, ingen Google, ingen hjælp.Din bedste lektiehjælp var mor og far, og hvis de ikke havde tid, så måtte du lave det selv. Nogen gange kunne man måske være heldig at finde storebrors gamle opgave og håbe på, at den gamle skolebog og -opgave endnu ikke var skiftet ud. Det var de forøvrigt sjældent, og de fleste fra 80'erne nikker nok genkendende til Søren og Mette.

3) Hvis du kedede dig, så kunne du jo lige sende en SMS eller gå på Messenger... Nå nej. Hvis man skulle i kontakt med sine venner, måtte man tage den røde drejetelefon og ringe til deres forældre. "Er Anders hjemme?" var et af de spørgsmål, man alt for ofte måtte spørge, men som i dag aldrig kommer over de unges læber. 

4) Når dit hjerte slog i takt med Kims, og du ville fortælle ham det, så skulle du OGSÅ igennem hans forældre for at få fat i ham. Det var pinligt at ringe til den udkårnes forældre for at få en lille snak med en, der måske alligevel ikke ville være din kæreste. Der var ingen Tinder, ingen digitale hjælpemidler... Kærlighedslivet skulle klares ansigt til ansigt.

5) Når du kedede dig i fem minutter, så var der ingen Subway Surf. I stedet var det måske en sten, man kunne kaste ud på en mark. Ellers var du helt og holdent overladt til dit eget hoved. Kunne du ikke få tiden til at gå, så måtte man tage en lur eller give en hånd med derhjemme med de huslige pligter. De rige og forkølede børn i Danmark havde måske adgang til et bipbip-spil. De rigtig heldige havde et spil med triple-skærm. 

6) Hvis dine forældre var så godt ved muffen, at du kunne komme ud på en rejse, så skulle du højst sandsynlig sidde 30 timer i en bus for at komme til at bade i Gardasøen. Flyrejserne var forbeholdt de få og pengene var bare ikke så store som i dag. Nogle forældre valgte at pakke deres lille Fiat 126 til bristepunktet for at køre ned i varmen uden airconditioning og med en tændt cigaret på forsædet. Kan I huske det?

7) Madpyramiden bestod af masser af brød. Det skulle man have meget af for at være sund. Pasta var lige kommet til landet, ellers var det sovs og kartofler. De første pizzariaer opstod i byerne, men det var sjældent, at mor kunne narres til andet en forloren har med kogte grøntsager. 

8) Fik jeg sagt, at der ikke var noget Internet? Altså IKKE NOGET INTERNET... 

9) Dine selfies skulle erstattes af et dyrt kamera, der tog billeder på film. Du anede ikke om billederne var gode, før en anden havde kigget på dem og fremkaldt dem. Pinligt hvis man havde et feriebillede, hvor man ikke havde været opmærksom på, at mor syntes det var sødt, at du gik rundt med bar rumpe. 

10) Når du kæmpede dig vej ind i en pladeforretning og satte en fem til seks plader på for at finde et godt album, så måtte du slippe 100 kroner (hvilket var mange penge) for at få et album med hjem. Ofte kunne du slet ikke lide musikken, for du havde kun hørt gruppens hit i radioen. Bummer. Så måtte du i stedet sidde på vagt om søndagen for at fange et nummer på båndoptageren. Desværre snakkede Jørgen Hjorting alt for ofte ind over starten af numrene. 

11) Juletravlheden var ... TRAVL. Alt skulle laves selv. Indkøbene skulle klares... I BYEN. Ingen online shopping. Ofte ingen ønskesedler, bare rendyrket gavejagt. Nåja, så var al betaling med kontanter, og tabte man dem, så var man doomed.

12) Fik du lige lyst til at se Rambo? Så skulle du først ned og leje en movieboks og filmen. Hvis den da ikke var udlejet i forvejen. Ingen streamingtjenester...

Hvad tror du børn og unge fra i dag ville blive mest skræmt over?

 

 

 

Anbefalet til dig