At finde helt frisk frugt og grøntsager – og nyde dem, før de bliver dårlige – er ikke altid let. Det er derfor godt at have et lille lager af frosne grøntsager og frugt ved hånden. Det er godt både for dit helbred - og pengepung.
Det er en almindelig misforståelse, at frosne produkter ikke er så nærende som friske. Der skriver Myrecipes.
"Hvis du går til et generisk supermarked, har de fleste af de friske frugter og grøntsager i produktsektionen været ude af jorden i et stykke tid," siger kok Jonathan Poyourow, lektor i kulinarisk ernæring ved Johnson & Wales University.
"Så selvom du henter broccoli eller asparges, der ser pæne og friske ud, afhængigt af årstiden og hvor de kommer fra, vil de miste en vis kritisk næringsværdi over tid," tilføjer han.
Så hvilke frosne grøntsager og frugt skal du fylde på med, næste gang du handler? Her er seks forslag:
Bær
Jordbær, blåbær, hindbær og brombær er fyldt med fibre, C-vitamin og antioxidanter. Tilføj frosne bær til varm havregryn eller pandekage, vaffel eller muffindej for lidt ekstra smag, farve og næringsstoffer. De passer endda godt lige ud af fryseren i en yoghurtskål eller blendet til en smoothie.
Rosenkål eller mini kartofler
Tricket med disse grøntsager er at få den rigtige tekstur. Når de er optøet, har de en mere grødet konsistens end deres friske modstykker.
Du kan tø dem op i posen, og mos derefter hvert stykke med bagsiden af et glas, indtil det er fladt. Overtræk med olie og krydderier , og steg derefter i ovnen eller frituregryden til en sprød snack eller tilbehør.
Vindruer
Uanset om de er nedkølet eller frosne, er vindruer en lækker og sund snack (de er rige på vitamin B og K, kalium og antioxidanter).
Avocado
Især når avocadopriserne stiger, kan det være en rigtig god idé at snuppe en pose fra frost, og nyde disse sunde omega-3 fedtstoffer til en lavere pris.
Smid noget i en smoothie for at øge optagelsen af fedtopløselige næringsstoffer, eller bland med kakaopulver og mælk efter eget valg til en cremet chokoladedessert.
Broccoli, Blomkål og Gulerødder
Du kan for eksempel smide disse lige fra fryseren på en bageplade og bage ved 200 grader, indtil de er gyldenbrune.
Dryp med lidt olivenolie, salt, peber og hvidløgspulver, og du har hurtigt og nemt telbebør til en middag. Enhver måde, hvorpå du kan øge dit indtag af frugt og grøntsager, er bedre end alternativet med slet ikke at indtage dem.