Szhirley tager rød klovnenæse på i god sags tjeneste

21/08/2018

Rikki Tholstrup Jørgensen

Sanger og skuespiller Szhirley opfordrer alle til at hjælpe med at skabe lys midt i alvoren på hospitalet. Køb en rød klovnenæse fra Danske Hospitalsklovne, og skab magiske øjeblikke for syge børn.

Mest læste i dag

Som forældre og bedsteforældre er syge børn det værst tænkelige. Sorg, smerte og tårer rimer dårligt på børneværelse, gynger og legetøj – og for børn er hospitalet heller ikke den foretrukne legestue. Men også på hospitalet er der lys midt i alvoren. Sæbebobler, supermuskler og latter følger med Danske Hospitalsklovne, der tager indlagte børn og deres familier i hånden, når der er mest brug for det.

Hvert år indlægges omkring 75.000 børn på hospitalet. Med den populære skuespiller og sangfugl Szhirley i front opfordres alle danskere nu til at bakke op om Danske Hospitalsklovne.

”Jeg har oplevet vigtigheden af hospitalsklovnenes arbejde mange gange – de gør et fantastisk stykke arbejde. Når klovnene træder ind i lokalet, skaber de et pusterum og et helle fra frygten, og de giver hele familien afløb for sorgen gennem glæde og grin. Hospitalsklovnene kan med deres nærvær føre tankerne væk fra det syge. Det er en gigantisk hjælp,” siger Szhirley, der flere gange har oplevet Danske Hospitalsklovne, når hun har optrådt på danske hospitaler.

Alle kan støtte Danske Hospitalsklovne ved at købe klovnenæsen, tage et billede med den på og dele det på sociale medier med #spredglæde og #danskehospitalsklovne.

En magisk relation

Danske Hospitalsklovne besøger indlagte børn på 22 børneafdelinger, hvor de skaber magiske øjeblikke i mødet med de syge børn og deres søskende, forældre og bedsteforældre.

”Hospitalsklovnene er på børnenes niveau, og de er fantastiske til at være der 100 % for børnene. Uanset om der er to eller 10 børn, så får hospitalsklovnene alle børn til at føle, at det er dem, der er i fokus – fordi de er børn, ikke fordi de er syge. Klovnene siger fjollede ting, driller forældrene, spiller musik og leger med balloner, så det kommer til at handle om alt muligt andet end sygdommen,” siger Tina Blum Rasmussen fra Odense, der er mor til seksårige Mikkel, som lider af en kronisk tarmsygdom.

Mikkel og hans familie har særligt haft glæde af Pablo. Pablo har været hospitalsklovn i 12 år.

Pift sexlivet op med sexlegetøj fra Hotshoppers.

”Hospitalsklovnen fokuserer på det raske i barnet – og på at være nærværende med afsæt i de ’guldkorn’, som børnene, nuet eller ens klovnemakker serverer. Det er mødet, legen og fantasien mellem klovn og barn, der for en stund får barnet til at glemme det hårde ved at være på et hospital,” fortæller Pablo.

Uddannede hospitalsklovne gør stor forskel

Danske Hospitalsklovne har i dag 53 professionelt uddannede hospitalsklovne. Og netop faglighed er i fokus i kampagnen, hvor budskabet er, at hospitalsklovnene er mere end sjov og ballade – de er ’ej blot til lyst’.

”Hospitalsklovnene virker så umiddelbare, og det er, fordi de er fagligt dygtige. De har en stærk situationsfornemmelse og fanger lynhurtigt stemningen. Fx skulle Mikkel på et tidspunkt tage noget medicin, og det kæmpede vi med i flere timer. Så kom hospitalsklovene ind og forklarede ham, at han ville blive megastærk af det der medicin – og så tog han medicinen! Hospitalsklovnene flytter fokus fra det syge til det raske,” siger Mikkels mor, Tina Blum Rasmussen.

Hos Danske Hospitalsklovne gennemgår alle hospitalsklovne en internationalt anerkendt uddannelse på halvandet år og efteruddannes løbende.

Danske Hospitalsklovnes arbejde er afhængig af støtte fra fonde, sponsorer og privatpersoner. Målet er at nå ud til alle indlagte børn, der kan have glæde af en hospitalsklovn. I dag besøger hospitalsklovnene halvdelen.

Anbefalet til dig