TV 2 sat under pres: Er Badehotellet i fare?

25/3/22 08:25

Sarah Steenfeldt

Foto: TV 2
En ny rammeaftale for rettighedsvederlag sætter nu TV 2's fiktionsproduktion uder stort pres.

En ny aftale om rettighedsvederlag kan have store konsekvenser for TV 2. 

Det kan nemlig betyder store vederlagsstigninger for dem som medvirker i tv-serier, på helt op til 100 til 300 procent. 

Det skriver TV 2 i en pressemeddelelse.

"Det kommer til at påvirke vores evne til at investere i danske fiktionsserier og vise dem på TV 2 PLAY," lyder det fra fiktionschef Kathrine Vogelsang.

Der er nemlig blevet indgået en rammeaftale fra producentforeningen for 2022 og 2033 med Create Danmark om rettighedsvederlag til skuespillere, dramatikere og instruktører for de fiktionsserier som ligger på streamingtjenester - herunder TV 2 PLAY.

Det betyder at TV 2 kan risikere at se ind i stigninger på mellem 200 og 600 procent, da fremtidige stigninger i vederlaget er langt over det forventede. Ser man derfor et par år frem, kan det blive til rigtig store stigninger.

Badehotellet har været en af TV 2's allerstørste succes-serier. Her ses fire af seriens karakterer - fra venstre er det Edith (Ulla Vejby), Amanda (Amalie Dollerup), Otilia (Merete Mærkedahl) og Ane (Mia Helene Højgaard). Foto: Mike Kollöffel/TV 2.

Badehotellet har været en af TV 2's allerstørste succes-serier. Her ses fire af seriens karakterer - fra venstre er det Edith (Ulla Vejby), Amanda (Amalie Dollerup), Otilia (Merete Mærkedahl) og Ane (Mia Helene Højgaard). Foto: Mike Kollöffel/TV 2.

Det betyder også, at en fiktionsproduktion kan blive op til 6 gange dyrere end den plejer.

TV 2 står blandt andet bag succeser som Badehotellet der har haft tårnhøje seertal gennem 9 sæsoner, samt serier som DNA og Sommerdahl. 

Sat på stand-by

Den nye rammeaftale har nu betydet at TV 2 har sat udviklingen af serier i øjeblikket er sat på stand-by. 

"Vi har som dansk public service-institution store ambitioner om at levere mere og højere kvalitet af dansk fiktion – altid under ordnede forhold. Vi ønsker at fortsætte arbejdet til glæde for både danskerne og fiktionsbranchen, og derfor har vi nøje undersøgt rammeaftalens konsekvenser. Men stigningsprocenter på mellem 100 og 600 procent tvinger os desværre til at stoppe op og analysere situationen. Indtil vi har det fulde overblik, har vi indført et foreløbigt udviklingsstop på serier, der er omfattet af aftalen. På den måde undgår vi at sætte udvikling af fiktionsserier i gang, som det viser sig, at vi ikke kan gennemføre," lyder det fra Katrine Vogelsang.

Blandt andet Badehotellet meldte for nyligt, at der vil komme en 10. sæson - som vil sætte et endegyldigt punktum for serien. 

TV 2 kommer ikke ind på de enkelte serier og om hvorvidt de er i fare for at blive stoppet. Så Badehotellets mange trofaste fans må krydse fingre for, at Badehotellets 10. sæson der er planlagt til at skulle have premiere i 2024, stadig vil blive produceret.

Du kan læse nærmere om aftalen her hos TV 2.