Fantastisk nyhed: Gennembrud i ADHD-forskning

09/2/23 13:42

Nicolai Haugsted

Foto: Shutterstock
Forskningsresultater fjerner bekymringer om ADHD-medicin

ADHD-forældre verden over kan ånde lettet op. Nye resultater viser nemlig effekten på ADHD-medicin i gravide kvinder, og hvilke bivirkninger det kan have på det ufødte barn.

Hvilke bivirkninger er der så? Ingen.

Det skriver Via/Ritzau.

Center for Registerforskning på Aarhus BBS ved Aarhus Universitet, der også står i spidsen for undersøgelsen og det hidtil største af sin art, har netop konkluderet resultaterne fra en langvarende patientundersøgelse.

Forskerne havde undersøgt omkring en million børn født mellem 1998 og 2015 i Danmark, og har fuldt op på forskning i 2018. 

De havde undersøgt godt 900 børn, hvis mødte havde påbegyndt eller var i gang med ADHD-medicin under graviditeten, og sammenlignet med 1270 børn hvis mødre stoppede på medicinen før graviditeten. Formålet var at finde sammenligninger og forskellige i børnenes genetik.

Undersøgelsen gav optimistiske resultater: der er ingen øget risiko for udviklingsmæssige følger af medicinen på de af børnene, hvis mødre var eksponeret for ADHD-medicin.

“Det er ikke alene godt nyt for de mødre, der hidtil har været nødt til at tage ADHD-medicin under deres graviditet. Det er også godt nyt for de stadigt flere kvinder, som behandles med ADHD-medicin, og som gerne vil være gravide” fortæller Kathrine Bang Madsen der er seniorforsker på Center for Registerforskning og førsteforfatter på den videnskabelige artikel om studiet. Artiklen er også netop blevet publiceret i tidsskriftet Molecular Psychiatry.

Resultatet er ikke kun godt nyt for mødre, men også psykiatere, læger, jordmødre, sundhedsplejersker og mange flere professioner indenfor det sundhedsmæssige verden over.

”Vi kan se, at antallet af kvinder i den fødedygtige alder, som medicineres for ADHD, er stærkt stigende, og derfor er det super vigtigt at få denne viden ud. Vi ved, at der er en øget risiko for depression og ulykker, når man ikke tager ADHD medicin, hvis dette er indikeret, ligesom risikoen for ikke at kunne fastholde et arbejde er øget. Derfor er rådgivningen af disse kvinder særdeles vigtig” uddyber Kathrine Bang Madsen.

Udover ADHD inkluderede undersøgelsen af de medicinerede mødres børn også om hvorvidt børnene kunne udviklede andre neurologiske udviklingsforstyrrelser, så som autisme, nedsat syn eller hørelse, væksthæmning og epilepsi.