Firma bag coronavirusvaccine har udviklet potentiel vaccine mod multipel sclerose

13/1/21 15:56

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
Firmaet bag den udbredte Pfizer-vaccine, som bliver brugt i hele verden, har ramt plet igen. Denne gang med en vaccine mod multipel sclerose.

Eksperterne bag en af de mest udbredte coronavirusvacciner, har udviklet en ny vaccine, som de hævder kan helbrede multipel scelrose hos mus. Det skriver Daily Mail.

Den nye vaccine virker på samme måde som den coronavirusvaccine, der er blevet er fremstillet i samarbejde med den amerikanske medicingigant Pfizer. 

Et stykke genetisk materiale, der er kendt som mRNA bliver indsat i en persons arm, hvilket vil tvinge kroppens egne celler til at producere et protein, som udvikler immunitet. 

I tilfældet med coronavirusvaccinen, efterligner dette protein virussen, hvorved det kickstarter immunforsvaret, som går i gang med at fremstille antistoffer. 

Hvis en person senere bliver smittet med coronavirus, vil immunforsvaret hurtigt skabe antistoffer igen, som vil bekæmpe infektionen, før den tager fat eller spreder sig. 

Ved den nye vaccine mod multipel scelrose, stopper mRNA-teknologien kroppens eget immunforsvar fra at angribe neuroner i hjernen og rygmarven. Det kan medføre, at eventuelle tab af kropsfunktion bliver forhindret. 

Kliniske forsøg med mus har afsløret, at vaccinen helbredte tilstanden, stoppede sygdommens progression og gendannede en række motoriske færdigheder, der allerede var gået tabt. 

Dr Ugur Sahin, der er administrerende direktør for BioNTech, har anvendt mRNA-teknologier til multipel sklerose. 

Sygdommen er et resultat af kroppens eget immunsystem, der angriber et beskyttende lag, som omgiver neuroner, kaldet myelinskeden, i hjernen og rygmarven. 

Det lag tillader, at der bliver sendt elektriske impulser gennem cellerne, og uden dette når meddelelser fra hjernen ikke de muskler, de sendes til. 

Som et resultat af dette, mister patienten gradvis mere af sin kropsfunktion, før tilstanden til sidst forhindrer dem i at være i stand til at trække vejret. 

Nuværende behandlinger fungerer ved at dæmpe personens immunsystem, hvilket forsinker og stopper nedbrydningen af myelinskeden. Det efterlader dog også personen sårbar over for infektioner, da de ikke kan bekæmpe vira eller bakterier. 

Dr Sahins teori var, at en vaccine kunne introducere genetisk information, der instruerede immunsystemet hos MS-ramte om ikke at angribe proteinerne, der fører til forringelse af myelinskeden. 

Dr Sahins hod gav vaccinen som en injektion til mus, der havde en sygdom, der for dyr er svarende til multipel sclerose for mennesker. 

"Vaccinen blokerede alle kliniske tegn på MS hos mus, mens kontroldyr oplevede de typiske symptomer på sygdommen," lød det fra BioNTech i en erklæring.

Nogle mus havde allerede symptomer på MS, før de modtog vaccinen. Det gælder fx lammelse af halen, og i disse prøver forhindrede vaccinen ikke kun yderligere sygdomsprogression, men vendte også lammelse og genoprettede motoriske funktioner.