Forsker med skræmmende advarsel mod kunstig intelligens: "Vi bør virkelig være bekymrede over det"

Videnskab
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Ekspert og forskere, der frygter AI, føler sig magtesløse. De er bekymrede over, at farerne ignoreres på samme måde som risiciene ved rygning tidligere blev.

Mest læste i dag

En topforsker inden for kunstig intelligens advarer om, at teknologigiganterne bag de farlige robotter, der kan udslette os, afleder menneskeheden fra deres dødelige farer.

Videnskabsmanden og anti-AI-aktivisten Max Tegmark mener, at udviklingen af teknologien er lige så alarmerende som frygten for at bygge atomvåben under Anden Verdenskrig. Han siger, at diskussioner om AI, der forårsager databrud, bliver brugt som et røgslør til at skjule det faktum, at det kan udslette menneskeheden.

"I 1942 byggede Enrico Fermi den første reaktor med en selvbærende nuklear kædereaktion under en fodboldbane i Chicago. Da de øverste fysikere fandt ud af det, blev de virkelig forskrækkede, fordi de indså, at den største forhindring for at bygge en atombombe var blevet overvundet," siger han ifølge Daily Star.

"De indså, at det kun var få år væk - og faktisk gik der kun tre år frem til Trinity-testen i 1945. AI-modeller, der kan bestå Turing-testen, hvor man ikke kan sige, om man taler med et menneske, er den samme advarsel for den slags AI, man kan miste kontrollen over."

Tegmark tilføjer, at AI-modstandere - som nu inkluderer teknologiens 'gudfar' Geoffrey Hinton - har ret i at være 'forskrækkede' over udviklingen. Future of Life Institute ledte sidste år en opfordring til en seks måneders pause i avanceret AI-forskning på baggrund af frygten for, at det udgør risici, herunder udslettelse af menneskeheden.

Han siger, at eksperter og forskere, der frygter AI, allerede føler sig magtesløse i forhold til at stoppe det. Han tilføjer, at farerne bliver affejet på samme måde som sygdomsrisici ved rygning blev tidligere.

"I 1955 kom de første artikler ud, der angav, at rygning forårsager lungekræft, og man skulle tro, at der hurtigt ville komme nogen regulering. Men nej, det skete først i 1980, fordi der var et stort pres fra industrien for at aflede opmærksomheden. Jeg føler, det samme sker nu," siger han.

"Selvfølgelig forårsager AI skader også nu. Der er bias, der skader marginaliserede grupper - men som Storbritanniens teknologiminister Michelle Donelan selv sagde, er det ikke, fordi vi ikke kan håndtere begge dele. Det er lidt som at sige: lad os ikke tage hensyn til klimaforandringer, fordi der kommer en orkan i år."

"Jeg tror, de alle føler, at selv hvis de vil stoppe, kan de ikke. Hvis en direktør for et tobaksfirma vågner en morgen og føler, at det, de gør, ikke er rigtigt, hvad sker der så? De afløser direktøren. Så den eneste måde, man kan få sikkerhed først på, er, hvis regeringen indfører sikkerhedsstandarder for alle."

Anbefalet til dig