Forskere afslører: Denne almindelige morgenmad kan reducere din risiko for tarmkræft

Videnskab
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Mange danskere spiser det til morgenmad, hvilket kan vise sig at være en god idé at blive ved med.

Lige nu læser andre også

Skru op for indtaget af yoghurt, folkens. En gruppe forskere har opdaget, at regelmæssigt og langvarigt indtag af yoghurt kan hjælpe med at reducere risikoen for tarmkræft.

Det hele skyldes noget kaldet 'Bifidobacterium' - men man skal spise den rette mængde yoghurt for, at det har en effekt, skriver det amerikanske medie New York Post.

Tarmkræft opstår, når celler i tyktarmen eller endetarmen vokser ukontrolleret og danner tumorer, som kan sprede sig til resten af kroppen, hvis de ikke bliver behandlet i tide.

Selvom personer over 50 år har den højeste risiko for tarmkræft, er der set en alarmerende stigning i diagnoser blandt yngre voksne.

En ny undersøgelse ledet af Massachusetts General Brigham har vist, at indtag af yoghurt over tid kan beskytte mod tarmkræft gennem ændringer i tarmens mikrobiom.

Vores tarmmikrobiom - samlingen af bakterier, vira og svampe i vores fordøjelsessystem - nedbryder komplekse kulhydrater og proteiner fra mad og producerer vitaminer og essentielle næringsstoffer, der kan gavne den generelle sundhed.

Den nyeste undersøgelse, offentliggjort i Gut Microbes, benyttede årtiers kostdata og fandt ud af, at mens to eller flere portioner yoghurt om ugen ikke var forbundet med en lavere generel forekomst af tarmkræft, var det forbundet med en markant lavere forekomst af 'Bifidobacterium-positiv proximal tarmkræft'.

Denne type kræft opstår i højre side af tyktarmen og anses for at være mere dødelig end andre former for tarmkræft. Tarmkræft er desuden en af de mest hyppige årsager til kræftrelaterede dødsfald hos både mænd og kvinder, ifølge American Cancer Society.

"Vores undersøgelse giver unik evidens for den potentielle fordel ved yoghurt," siger hovedforfatter Shuji Ogino, MD, PhD, programchef for Molekylær Patologisk Epidemiologi ved Brigham and Women's Hospital, ifølge New York Post.

Yoghurt, som indeholder levende, aktive kulturer, anses for at være en fremragende kilde til gode bakterier for tarmens mikrobiom. Gode bakterier i fermenterede mejeriprodukter har længe været forbundet med bedre sundhed og lavere sygdomsrate, herunder type 2-diabetes.

"Min forskningsmetode forsøger at koble langvarige kostvaner og andre eksponeringer til specifikke forskelle i væv, såsom tilstedeværelsen eller fraværet af en bestemt bakterieart. Dette detektivarbejde kan styrke evidensen for forbindelsen mellem kost og sundhedsresultater," forklarer Ogino.

Eksperter mener, at god tarmflora er afgørende for generel sundhed. Forskning tyder endda på, at Parkinsons sygdom kan begynde i tarmen. En undersøgelse fra Clarkson University i New York fandt også en mulig sammenhæng mellem en persons tarmflora og personlighed.

"Det har længe været antaget, at yoghurt og andre fermenterede mælkeprodukter er gavnlige for fordøjelsessundheden," siger medforfatter Tomotaka Ugai, MD, PhD, fra Brigham og Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Både almindelig og græsk yoghurt er rige på calcium og probiotika, som understøtter fordøjelsessystemet. Eksperter anbefaler dog, at forbrugere tjekker næringsdeklarationen for ordene 'levende og aktive kulturer', da disse sikrer gavnlige probiotika.

"Dette studie tilføjer endnu et bevis på sammenhængen mellem kost, tarmmikrobiomet og risikoen for tarmkræft," siger medforfatter Andrew T. Chan, MD, chef for Clinical and Translational Epidemiology Unit på Massachusetts General Hospital.

"Det giver os en ekstra mulighed for at undersøge, hvordan disse faktorer specifikt påvirker risikoen for tarmkræft blandt unge mennesker."

Anbefalet til dig