Forskere opdager mulig sammenhæng mellem ultraforarbejdede fødevarer og tarmkræft

Videnskab
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Til denne undersøgelse analyserede forskerne 162 prøver taget fra kræftpatienter med fokus på lipider.

Lige nu læser andre også

En gruppe forskere har opdaget en potentiel forbindelse mellem ultraforarbejdede fødevarer og risikoen for at udvikle tyktarms- og endetarmskræft. Undersøgelsen blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Gut, skriver CNN.

"Kræft er som et kronisk sår, der ikke heler. Hvis vores krop lever af ultraforarbejdede fødevarer, reduceres dens evne til at hele såret på grund af inflammation og undertrykkelse af immunsystemet, hvilket i sidste ende giver kræften mulighed for at vokse," udtaler Timothy Yeatman, medforfatter på undersøgelsen og professor i kirurgi ved University of South Florida, ifølge den britiske avis.

Til denne undersøgelse analyserede forskerne 162 prøver taget fra kræftpatienter med fokus på lipider. Ifølge Financial Times indeholdt prøverne højere niveauer af lipider, der forårsager inflammation og ofte findes i ultraforarbejdede fødevarer, end i det raske væv omkring tumorerne.

Yeatman påpeger, at undersøgelsen gør det muligt at konkludere, at disse lipider, givet det høje forbrug af ultraforarbejdede fødevarer i USA, er en konsekvens af indtaget af disse produkter.

Forskerne bemærkede også, at lipider, som kunne hjælpe med at reducere inflammation, såsom dem der findes i fisk, ikke var til stede i prøverne.

Tyktarms- og endetarmskræft er den tredje mest almindelige kræftform i verden. Ifølge WHO var den ansvarlig for 900.000 dødsfald i 185 lande i 2022.

Derfor er der en stor risiko for at blive ramt af denne kræftform, og meget tyder på, at man ikke forbedrer sine chancer ved at spise ultraforarbejdede fødevarer. Hvis du har et højt indtag af disse fødevarer, er det derfor en god idé at tage det som et tegn på, at du skal lægge din kost om.

I dag er der også mange danskere, der har et højt indtag af ultraforarbejdede fødevarer, selvom det ikke er på samme niveau som den gennemsnitlige amerikaner. Ikke desto mindre er det vigtigt at arbejde, der er blevet udført af forskerne, da det kan øges folks bevidsthed om risikoen ved ultraforarbejdede fødevarer.

Anbefalet til dig