Forskning afslører: Så længe bør et samleje vare

Af: Ida Hansson

|

22/07/2023

Videnskab
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Har du nogensinde undret dig over, hvor langt et samleje 'bør' være? Så er den her artikel til dig.

Mest læste i dag

Rigtig mange (især mænd) har nok tænkt over, hvor længe et samleje bør vare, hvor længe det gennemsnitlige samleje varer, og om man gør det godt nok. 

Sex er nemlig et område, hvor mange af os er usikre, men samtidig et område vi ikke taler særlig meget om, fordi det er tabubelagt. 

Men bare rolig! Hjælpen er nær. 

Her i artiklen kan du høre forsknings og en eksperts bud på, hvor længe et samleje bør vare, hvordan du bedst opnår orgasme, og hvor længe et samleje normalt varer. 

Først og fremmest skal vi ifølge Astrid Ditte Højgaard, der er ledende overlæge ved Sexologisk Center på Aalborg Universitetshospital, have aflivet myten om, at 'langt er godt'. 

Og her taler vi ikke om længden på 'banditten', men om længden på samlejet. 

Ifølge hende kan et samleje nemlig godt vare for længe, selvom mange nok har en ide om, at jo længere des bedre. 

"Samlejet kan godt være for langt," har hun således udtalt og forklaret, at det særligt er et problem ved mænd, som har svært ved at komme, hvilket hun ofte oplever. 

Hun har ifølge Illustreret Videnskab udtalt: "Og det er jo tit den naturlige afslutning på et samleje, når manden kommer. Når han har svært ved det, kan samlejet vare op til mellem en halv og en hel time - eller længere, og det er ikke en rar situation for nogle af parterne. Man bliver øm og udkørt, fordi der ikke er nogen oplagt afslutning."

Hvor længe er længe nok?

Hvor længe bør et samleje så vare, tænker du måske? Det er der naturligvis ikke ét rigtigt svar på. Det afhænger nemlig af de deltagende parters præferencer. 

Ifølge en indisk undersøgelse fra 2020, der bygger på besvarelser fra mere end 600 kvinder fra 20 forskellige lande, bør et samleje dog vare minimum 13 minutter, hvis kvinden skal have det optimale ud af det. 

Den gennemsnitlige kvinde får nemlig orgasme efter 13,41 minutter, hvis man vel at mærke tager tid fra det øjeblik, kvinden føler sig opstemt. 

Her er det dog vigtigt at påpege, at 17 procent af alle kvinder ifølge undersøgelsen ikke kan få en orgasme, ligesom mere end to tredjedele af alle kvinder ikke kan få en orgasme udelukkende ved penetration. 

"Det kan være, det er det, der volder kvaler; at mange har en forståelse af, at kvinder kan få en orgasme alene ved, at der er en penis i skeden. Men 68 procent har brug for at blive stimuleret på andre måder," har Højgaard forklaret og uddybet, at dette formentlig er årsagen til, at den såkaldte cowgirl-stilling ofte er populær hos kvinderne. 

Her bliver klitoris nemlig stimuleret af mandens hud. 

13 minutter er lang tid

Hvis du som mand sidder og tænker, at 13 minutter er lang tid og måske endda føler dig lidt flov over ikke at kunne holde ud så længe, så frygt ej. 

13 minutter ér nemlig lang tid. I hvert fald for mænd. Så der er ingen grund til at være flov!

Ifølge en undersøgelse fra 2005, der bygger på data fra 500 heteroseksuelle par fra fem forskellige lande, får den gennemsnitlige mand nemlig udløsning efter kun 5,4 minutter, og ifølge en senere undersøgelse, der bygger på data fra 474 mænd fra de fem samme lande, tager det seks minutter for den gennemsnitlige mand at få udløsning.

Det er altså ikke unormalt, at manden har fået udløsning, længe inden kvinden er i nærheden af at få en orgasme. 

Derfor er det vigtigt, at man som par er bevidst om, hvad der virker for en selv. 

"Det er vigtigt at kende sig selv og vide, hvad der fungerer og få talt sammen om sine behov," har Højgaard således forklaret og uddybet, at særligt forspil er et godt redskab til at forbedre sexlivet og sikre orgasme får både manden og kvinden. 

Anbefalet til dig