Det, der skulle have været en helt normal rutineundersøgelse fra et gasselskab førte til en opdagelse, der var alt andet end en rutinesag.
På havbunden i middelhavet, cirka 90 kilometer fra den israelske kyst, gjorde man nemlig en markant opdagelse på 1,8 kilometers dybde.
Det skriver det norske videnskabsmagasin Forskning.
Her fandt man resterne af et antikt skib, som var fyldt med en intakt last fyldt med keramiske krukker kaldet amforaer, beregnet til transport.
Fundet er naturligvis noget, der har fået israelske arkæologer til at slikke sig om munden, der sammen med gasselskabet Energean har indledt en større undersøgelse af skibets last og dets oprindelse.
Arkæologerne har dateret amforaerne til at være mellem 3.300 og 3.400 år gamle, hvilket gør skibsfundet til et af de ældste i dybhavet i det østlige Middelhav.
Skibets last, som består af hundreder af intakte amforaer fra den yngre bronzealder, giver værdifuld indsigt i oldtidens handelsruter og navigationsevner.
Sank i en krisesituation
Jacob Sharvit, leder af marineenheden i Israels Kulturarvsforvaltning, udtaler: "Skibet ser ud til at være sunket i en krisesituation, enten på grund af en storm eller et forsøg på piratangreb - en velkendt begivenhed i den sene bronzealder."
Fundet er særligt betydningsfuldt, fordi det afslører, hvor avancerede de gamle søfareres navigationsevner var. Fra skibets fundsted er kun horisonten synlig, hvilket antyder, at de navigerede ved hjælp af himmellegemer som solen og stjernerne.
Med hjælp fra en specialbygget robot har arkæologerne og Energean undersøgt skibsvraget og hentet stykker af lasten op. Robotten afslørede, at skibet, der var omkring 12-14 meter langt, transporterede hundreder af containere, hvoraf mange stadig er begravet under havbunden.
Jacob Sharvit bemærker, at skibets træbjælker sandsynligvis også er bevaret i mudderet, hvilket skaber store forskningsmuligheder.