Gennembrud indenfor kræftbehandling: Forskere dræber tumorer med lyd

Videnskab
Foto: Shutterstock
Et hold af amerikanske forskere har med succes ødelagt tumorer ved hjælp af en særlig ultralydsbehandling, der retter sig mod kræftceller med stor præcision.

Lige nu læser andre også

Et nyt gennembrud indenfor kræftforskning kan resultere i livsændrende behandlinger hos kræftpatienter, efter et hold af forskere med succes har ødelagt levertumorer hos rotter ved hjælp af ultralyd.

Deres eksperimenter har vist, at ultralydsbølgerne var i stand til at ødelægge op mod 75% af tumorerne, hvilket gav rotternes immunsystem evnen til at ødelægge det resterende væv. Det skriver Daily Star.

Det bedste af det hele var, at behandlingen ikke krævede nogen kemoterapi eller invasive operationer, hvilket kan have stor betydning for fremtidig kræftbehandling af patienter – af for hospitalernes økonomi.

Ifølge af holdet af forskere fra University of Michigan, der står bag den nye undersøgelse og teknik, kan det forbedre resultaterne for kræftpatienter.

"Selv hvis vi ikke målretter hele tumoren, kan vi stadig få tumoren til at regressere og også reducere risikoen for fremtidige metastaser," sagde Zhen Xu, der er professor i biomedicinsk ingeniørvidenskab og medforfatter af undersøgelsen.

Den nye teknik, der kaldes for histotripsi, bliver allerede testet hos personer med leverkræft i USA og Europa, og kan bruges til at ødelægge kræftvæv med en høj grad af præcision.

Maskineriet, der bruges til teknikken, sender ultralydsimpulser, der skaber små bobler i kræftvævet. Disse bobler udvider sig hurtigt og kollapser derefter, hvilket dræber kræftceller og nedbryder tumorens struktur.

Leverkræft er en af de ti mest udbredte årsager til kræftdødsfald i hele verden, og har en overlevelsesrate på mindre end 18% i USA. Den nye behandling følger desuden andre lovende udviklinger inden for kræftforskning.

Et nyt lægemiddel, der er lavet af cannabis og svampe, som er udviklet af et israelsk firma, har vist sig at dræbe op od 60% af bugspytkirtelkræftcellerne, hvilket gør det seks gange mere effektivt end eksisterende behandlinger.

Det nye lægemiddel vil også blive testet på bryst-, lunge-, tyktarms- og prostatacancer i den nærmeste fremtid, da man håber, at det også kan reducere dødsraten ved disse sygdomme.

Anbefalet til dig