Gennemsigtige solpaneler kan forvandle skyskrabere til kraftværker

Videnskab
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Forskere har sat ny verdensrekord i effektivitet for omdannelse af sollys til elektricitet ved hjælp af gennemsigtige solceller.

Lige nu læser andre også

Det banebrydende gennembrud, der er opnået af et internationalt hold fra CitySolar-projektet, er et stort fremskridt for vedvarende energi og gør det muligt for hele skyskrabere at fungere som kraftværker ved at forvandle deres vinduer til solpaneler.

Ved at kombinere organiske solceller med det såkaldte 'mirakelmateriale' perovskit, lykkedes det forskerne at opnå en effektivitet på 12,3 procent - tæt på den, der ses i kommercielle solceller.

"Gennemsigtige solceller kan blive det næste store skridt inden for bygningsintegrerede energiløsninger," siger professor Morten Madsen fra Syddansk Universitet, som var en af forskerne bag gennembruddet, ifølge The Independent.

"De store glasfacader, man finder i moderne kontorbygninger, kan nu bruges til energiproduktion uden at kræve ekstra plads eller særlige konstruktionsændringer. Det repræsenterer en enorm markedsmulighed."

CitySolar-projektet er det første, der har overvundet den største udfordring ved gennemsigtige solceller - nemlig balancen mellem effektivitet og gennemsigtighed.

Kombinationen af perovskit med et organisk lag gør det muligt for cellen at høste elektricitet fra nær-infrarødt og nær-ultraviolet lys, mens lyset i det synlige spektrum passerer igennem.

De to materialer er ifølge professor Madsen også meget omkostningseffektive, hvilket gør teknologien velegnet til kommerciel anvendelse i stor skala.

Projektet befinder sig aktuelt på et teknologisk parathedsniveau (Technology Readiness Level – TRL) mellem fem og seks, hvilket betyder, at det er mellem bevis for koncept og prototypefase.

Det har allerede modtaget næsten 4 millioner euro (ca. 29,8 millioner kroner) i støtte fra EU med håb om at bidrage til Europas mål om fuld afkarbonisering af byggesektoren, som står for cirka 40 procent af kontinentets energiforbrug.

Holdet bag opdagelsen er i øjeblikket i dialog med industrielle partnere om at skalere produktionen af de gennemsigtige solpaneler op og gøre dem tilgængelige til fremtidige byggeprojekter.

"Der er stadig forskningsmæssige forbedringer at foretage, men det vigtige er, at vi ved, hvor udfordringerne ligger, og vi har en klar strategi for at overvinde dem. Vi kan skalere det, vi har - men vi har brug for erhvervspartnere," siger professor Madsen.

Anbefalet til dig