Her er forklaringen: Derfor falder mange i søvn under en film

Af: Ida Hansson

|

11/04/2023

Videnskab
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Enten er du den der gentagende gange nikker med hovedet under en film, eller også kender du en der gør.

Mest læste i dag

Lad os sætte scenen: Du hygger dig på sofaen efter en lang uge og har en hel masse Neflix-lækkerier at kigge på.

Du har dæmpet lyset, skruet op for lyden og fundet en masse snacks frem.

Men før du ved af det, glider afslutningsteksterne over skærmen, og du har en spyt, der glider ned ad hagen, og du har ingen anelse om, hvad der skete på skærmen, fordi du sov igennem det hele.

Ofte har grunden til, at du falder i søvn under film, en simpel forklaring. Måske har du ikke fået nok søvn den foregående nat, eller også er filmens spilletid for lang.

Eller helt ærligt, måske er filmen bare ikke så spændende. Men hvis en smertefuldt tør, tre timer lang dokumentarfilm ikke er skyld i, og hvis du ofte, uforvarende sover selv under spændende actionscener fra de mest episke Marvel-efterfølgere, har du muligvis at gøre med en større synder. Det skriver Well and good.

"At falde i søvn under film er utroligt almindeligt, men det betyder ikke nødvendigvis, at det er en normal eller sund adfærd," siger PsyD og søvnmedicinsk specialist Sarah Silverman.

Nogle gange, hvis det bliver en regelmæssig begivenhed, er det vigtigt at afveje de potentielle årsager til, hvorfor det kan ske," tilføjer hun.

Der er ikke offentliggjort nogen eksplicit videnskabelig forskning om dette særlige emne, og af den grund anbefaler Dr. Silverman, at patienter mødes med en søvnspecialist eller gennemgår en individualiseret søvnundersøgelse for at afgøre, om en søvnforstyrrelse kan ligge bag.

"Søvnforstyrrelser kan behandles, og nogle gange kan det at døse hen med jævne mellemrum være et tegn på en underliggende medicinsk tilstand," siger Dr. Sliverman.

"For eksempel søvnapnø. Det er en ofte overset eller fejldiagnosticeret, især hos kvinder," siger Silverman og fortsætter:

"Mens højlydte, vedvarende snorken er et klassisk symptom på det, er et andet sigende tegn, at man er døsig i dagtimerne på daglig basis. Hvis det at sove under en film bliver en konstant 'ting' for dig, er det værd at overveje."

Selv søvnløshed kan være på spil her, mener sundhedspsykolog og adfærdsmedicinsk specialist Julia Kogan, PsyD, som er specialiseret i søvnforstyrrelser.

Selvom man kan antage, at de, der har svært ved at falde i søvn, ikke ville have noget problem med at holde sig vågne gennem en film, "hvis nogen ikke får tilstrækkelig søvn, kan de finde det let at døse i visse situationer, der ikke er direkte bundet til søvn," siger Dr. Kogan.

Dette forklarer det frustrerende scenarie, hvor nogen nemt falder i søvn, mens de ser en film, læser en bog eller lytter til en podcast, men så snart de går i seng og prøver at falde i søvn, kan de ikke.

Anbefalet til dig