Her er forklaringen: Derfor føles det så tilfredsstillende at prikke en bums

29/1/23 08:45

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Kald det ulækkert at prikke bumser, men mange folk elsker det. Der findes endda masser af videoer på både TikTok og Instagram, hvor der prikkes bumser.

Det er svært at forstå meningen med ​​disse videoer, der viser stenhårde hudorme og pus. Eksperter hævder, at det at se en anden angribe sin akne på video, aktiverer den samme følelse af kontrol og fascination.

Ifølge Marc LaFrance, en lektor i sociologi ved Concordia University, "kan acne være meget frustrerende, og det at prikke den kan føles styrkende. Det giver mulighed for en kortvarig og flygtig oplevelse af at have en vis kontrol over et fænomen, som du ikke har valgt..."

Folk prikker sine bumser af et utal af årsager, men de deler en fælles tvang for at gøre det, dvs. de ønsker, at deres hud skal se ud og føles glat.

Når du klemmer dine egne bumser, udleder hjernen dopamin- et 'glædeshormon'. Før selve akten føler man sig spændt eller ophidset og en befriende fornemmelse efter.

Dybest set har du en blandet følelse af fysisk pres, når du klemmer en bums, og også en mental følelse af lettelse. Sindet og kroppen kan lide at klemme en bums, selvom du ikke burde.

Glat hud er alles drøm, og et uønsket plaster eller knopper i hudens ansigt er et mareridt for mange. Du har en følelse af, at det at prikke bumsen vil give dig en følelse af lettelse og tilfredshed.

Nogle sidestiller huden som et billede på deres personlighed. Bumser er en indikation af, at de 'er en fiasko', og udseendet 'pletter deres personlighed'.

Bør vi klemme bumser?

Det er måske old news for nogen- og sikkert også 'bad news' for mange, men vi bør IKKE pille ved vores bumser. Under ingen omstændigheder.

At klemme bumser kan virkelig give bagslag – big time. At presse bumser ud af deres fatning ser simpelt ud, men det er det faktisk ikke. Der er uønskede bivirkninger, når det går glat, som:

  • Varige acne ar

  • Mere udtalt acne

  • Ulidelige aknesmerter

  • En infektion

  • Du øger risikoen for betændelse, hvis indholdet inde i bumsen presses dybere ind i huden.

Så hold pingrene væk fra dit ansigt. Du kan jo kigge på andre, der prikker sine bumser, hvis du stadigvæk vil have tilfredsstillelsen