Her er forklaringen: Derfor taler nogle mennesker i søvne

Af: Ida Hansson

|

09/01/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nogle mennesker taler i søvne, nogle gør ikke, men hvad er forklaringen til dette?

Mest læste i dag

Den medicinske betegnelse for abnormiteter, der opstår under søvn, er "parasomni". Alaska Sleep Clinic siger, at adfærd som søvngang, søvntale, søvnspisning, mareridt og natrædsler alle sammen er almindelige parasomnier.

Ifølge Dr. Michael Nadorff, lektor i psykologi ved Mississippi State University og præsidentvalgt for Society of Behavioral Sleep Medicine, er der to hovedkategorier af parasomnier: REM og ikke-REM.

Nadorff forklarer, at mareridt sker under REM-søvn (hurtig øjenbevægelse), mens kroppen er immobiliseret. Søvngang, søvntale og søvnspisning er dog alle ikke-REM parasomnier, som kan opstå under langsom bølgesøvn. Hvis du har fået at vide, at du taler i søvne, er her, hvad du behøver at vide.

Typisk sker søvntale kun under langsom bølgesøvn, ifølge Nadorff. Han siger, at denne adfærd oftest observeres, når folk har søvnmangel eller er faldet ud af deres normale søvnrutine.

Søvnsamtale er langt mere almindeligt hos børn. Ifølge American Academy of Sleep Medicine forekommer søvntale hos halvdelen af ​​børn, men kun hos omkring 5 procent af voksne. Det skriver US Today.

Nadorff siger, at det første og vigtigste skridt til at stoppe med at snakke i søvn er at følge en regelmæssig søvnplan.

At gå i seng på samme tid hver nat og vågne på samme tid hver morgen kan hjælpe en række parasomnier, herunder søvntale.

Typisk kræver denne parasomni ikke medicinsk intervention, selvom den kan behandles med medicin i ekstraordinære tilfælde.

Denne adfærd viser sig oftest hos raske voksne, men det kan være et tegn på parasomnier såsom REM søvnadfærdsforstyrrelse eller søvnrelateret spiseforstyrrelse. Hvis du er bekymret for søvntaler, kan du altid tage det op med din læge.

Bør man vække en, der taler i søvne?

Selvom det kan være nemt at vække en person fra REM-søvn, kan det være svært at vække en person fra dyb, langsom bølgesøvn.

Personer, der vågner fra denne type søvn, kan være meget desorienterede og groggy, så Nadorff anbefaler at lade søvntalere og søvngængere forblive i søvnen, når det er muligt.

Anbefalet til dig