Her er svaret: Derfor gør disse lyde dig sindssyg

31/10/22 14:10

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Når du hører en lyd, er der en bestemt del af din hjerne, der bestemmer den følelsesmæssige reaktion - hvilket ofte kan være overvældende irritation.

Har du nogensinde spekuleret på, hvorfor du synes, at visse lyde er så utrolig forfærdelige? Måske er det angstfremkaldende jamren fra ​​en baby, der græder eller kridt mod en tavle.

Visse lyde er mere end i stand til at vække intense følelser af vrede, irritation og i nogle ekstreme tilfælde endda afsky. Men hvorfor?

Når en person hører en lyd, bestemmer amygdala - den del af hjernen, der regulerer følelser - den følelsesmæssige reaktion en person har på den.

Katie Ogden, audiolog og uddannelsesleder i høreapparatteknologivirksomheden ReSound, har sammensat en liste over de mest hadede lyde, som giver et interessant indblik i, hvorfor disse lyde udløser så kraftig en reaktion hos visse individer. Det skriver Mirror.

Spiser og/eller tygger
Lyden af ​​nogen, der spiser eller tygger, kan udløse en negativ reaktion hos mange individer, så meget, at den endda har et navn - misofoni. Men hvorfor finder folk disse lyde så frustrerende?

Mennesker med misofoni har stærkere forbindelse mellem den del af hjernen, der behandler lyd, og den præmotoriske cortex, der styrer mund- og halsmuskelbevægelserne.

Det betyder, at de, der lider, finder lyden irriterende på grund af deres følsomhed over for, at det aktiverer deres egne muskler.

Snorken
Snorken er en anden lyd, som folk der lider af misofoni, kæmper for at tolerere, men lyden af ​​snorken kan også forårsage irritation hos individer generelt af en række årsager.

Først og fremmest er en persons ører designet til at fokusere på lyde, der er tæt på, hvilket gør en person, der snorker i nærheden, virkelig svær at ignorere. Den anden grund er, at snorken er sporadisk, hvilket gør hastigheden og intensiteten umulig at forudsige, hvilket betyder, at du ikke kan lulle dig selv ind i en rytme med at lytte til den.

Babygråd
Ofte oplever folk, at lyden af ​​en babygråd fanger deres opmærksomhed på en måde, som meget få andre lyde gør, og forbinder lyden med en følelse af stress.

Grunden til, at lyden af ​​en grædende baby er umulig at ignorere, er fordi den aktiverer de primitive dele af hjernen, der udløser kamp-eller-flugt-reaktionen.

Hunde der gør
Lyden af ​​en hund, der gør, kan forårsage vrede eller irritation for mange mennesker, fordi det er en gentagende, skarp og normalt høj lyd.

Meget ligesom lyden af ​​en baby der græder, fremkalder gøen også kamp-eller-flugt-responsen, hvilket gør lyden svær at ignorere.