Hjertesorg gør ondt: Her er 3 ting det gør ved din krop

04/09/2023

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Et 'knust hjerte' GØR ondt, og det påvirker faktisk din krop mere end man måske skulle tro.

Mest læste i dag

Hjertesorg føles som en ordentlig mavepuster. Det gør ondt. Det viser sig, at det ikke kun er en metafor - afslutningen af ​​et forhold kan gøre alle mulige ting ved din krop, gøre dig træt, rastløs og give dig kvalme på én gang.

En forklaring er de mange følelser, der hvirvler igennem dig - en selvfølge, uanset om bruddet var turbulent eller ej.

Men hjertesorg kan også have en effekt på kemien i din hjerne, hormonniveauer og endda dit hjerte, ifølge forskere.

Her er tre ting, der kan ske med din krop, når du går igennem hjertesorgens smerte.

1. Din krop gennemgår 'afvænning'
Ifølge neuroforsker Dr. Lucy Brown, er der en kemisk cocktail, der er ansvarlig for at få os til at føle os elendige efter at være blevet dumpet.

Du har måske hørt om seratonin, oxytocin og dopamin. De tre hjernekemikalier er forbundet med lykke, tilknytning og din hjernes belønningssystem, i nævnte rækkefølge.

Et team af forskere, inklusive Dr. Brown, undersøgte virkningen af ​​hjertesorg hos 15 unge voksne, der gik gennem et uønsket brud.

De fik foretaget hjernescanninger, mens der blev vist billeder af deres tidligere partner, som viste dele af deres hjerne forbundet med motivation og belønning - hvor vores dopaminneuroner bor - og de områder lyste op. Det skriver The Sun.

Dr. Brown sammenlignede overaktiviteten i denne del af hjernen med, hvad du ville se hos en person, der er afhængig af kokain.

"Det er som om, vi er afhængige af hinanden. Når vi mister nogen, har vi mistet en meget givende del af vores liv og selvfølelse. De har tilført noget til dit liv, som nu ikke er der, så vi har brug for nogle andre belønninger," sagde hun.

Så det giver mening, at du effektivt gennemgår en kemisk abstinens, når du ikke længere er sammen med en partner.

2. Smerten er ikke kun følelsesmæssig
Smerten ved et brud er ikke kun følelsesmæssig, den er heller ikke metaforisk. Ifølge forskning kan det gøre fysisk ondt i din krop.

I 2010 så tre forholdsforskere på hjernescanninger af 15 hjerteknuste mennesker og fandt ud af, at deres følelsesmæssige uro forårsagede hjerneaktivitet i de samme områder, hvor hjernen behandler fysisk smerte.

Florence Williams, som undersøgte videnskaben om brud, efter at have afsluttet sit 25-årige ægteskab, forklarede, at hun var angst, ikke kunne sove og havde en følelsen af, at hendes krop var truet. Afvisning udløser også en del af hjernen kaldet den insulære cortex - samme del, der reagerer på omkring smerte.

Den følelsesmæssige stress ved et brud kan også forårsage symptomer som hovedpine og kvalme.

"Det vigtigste at huske er, selvom der ikke er nogen fysisk årsag, så er symptomerne meget reelle - de er ikke opdigtede," sagde Dr. Abishek Rolands.

3. Et 'knust hjerte' er sjældent - men ikke en umulighed
I sjældne tilfælde kan den følelsesmæssige smerte ved hjertesorg eller tab faktisk "knuse" dit hjerte - i det, der kaldes "broken heart syndrome" eller takotsubo-kardiomyopati.

Det involverer dybest set svækkelse af dit hjertes venstre ventrikel, dets hovedpumpekammer. Ifølge Harvard Health kan dette ske, når nogen gennemgår alvorlig følelsesmæssig nød, såsom tabet af en elsket. Den præcise årsag til, at det sker, vides ikke, men eksperter mener, at en stigning i stresshormoner kan 'bedøve' en persons hjerte.

Symptomerne afspejler dem ved et hjerteanfald - alvorligt tryk, tyngde eller smerter i brystet - men uden nogen blokering af dine kranspulsårer.

'Hjerteknuste' mennesker kan også opleve en vis åndenød, pludselig træthed, svimmelhed eller blive gennemblødt af koldsved.

Anbefalet til dig