Kan du lide de her sange?: Så er du muligvis psykopat

13/2/23 05:35

Ida Hansson

Foto: YouTube
Din musiksmag kan faktisk afsløre, om du (muligvis) er psykopat.

Var din eks, der var fuldstændig besat af Eminem, egentlig en psykopat? Sikkert ikke. Men en ny undersøgelse fra New York University, der sammenligner folks musikalske præferencer med deres score på en personlighedstest, viser, at de to træk kan være tættere forbundet, end du måske lige skulle tro.

Psykopater lytter til meget af den samme musik som os andre. Ifølge denne nye undersøgelse topper Blackstreets "No Diggity" og Eminems "Lose Yourself" listen over psykopaters yndlingssange.

På den anden side havde dem med de mindst psykopatiske tendenser en tendens til at kunne lide Knacks "My Sharona" og Sias "Titanium," rapporterede The Guardian. Men psykolog Pascal Wallisch, der ledede forskningen, siger til Newsweek, at det ikke så meget er musikgenren, der betyder noget for psykopater, men snarere den specifikke sang.

"Der er ingen stærk sammenhæng mellem nogen bestemt genre. Det handler om sangene. Det kan være simulationen i sangen. Vi ved det ikke," siger Pascal Wallisch.

Wallisch og hans team fik 200 frivillige til at lytte til 260 sange og derefter vælge deres favoritter. De frivillige var for det meste unge mennesker og ret veluddannede, men de repræsenterede mange etniske og økonomiske grupper.

Holdet sammenlignede derefter disse resultater med de frivilliges resultater på Levenson Self-Report Psychopathy Scale, en bredt accepteret test af psykopati. Resultaterne viste en fælles tendens, der tyder på, at en persons personlighed kunne påvirke hans eller hendes musikalske præference.

Men før du afskriver en potentiel date, bare fordi personen ikke skiftede radiostation, da en hip-hop-sang fra 90'erne kom, skal du overveje nogle forbehold til forskningen.

Wallisch understreger, at undersøgelsen er foreløbig og upubliceret. Han planlægger at præsentere det til efteråret på Society for Neuroscience Meeting. Derudover er resultaterne baseret på svarene fra kun 200 personer, som muligvis ikke repræsenterer den gennemsnitlige offentlighed korrekt. Wallisch forklarer, at denne undersøgelse kun er den første af mange, og han planlægger at bruge denne metode på endnu flere frivillige.