Simpelt regnestykke deler Internettet: Ingen kan blive enige om det rigtige svar

Af: Per Broch

|

16/11/2020

Videnskab
Foto: Shutterstock
Når vi arbejder hjemme og coronavirussen hærger, så er der pludselig tid til at være uenige om noget så enkelt som matematik. Et regnestykke har delt Internettet og ingen kan blive enige om, hvad det rigtige svar er.

Mest læste i dag

Kan du huske dine matematikregler? Reglerne for faktorernes orden og hvordan man kommer frem til et resultat, selv i et simpelt regnestykke? Hvis du kan så regn med her.

Kan du løse ligningen?

Der er to lejre, som begge hævder, de har ret.

Den ene lejr er ret sikker på at svaret er 9. De starter med parantesen og ganger derefter med 3, fordi 6/2 giver tre. De får altså regnestykket 6/2 * 3 = 9.

Det er der dog mange, der er uenige i. Fordi man netop også kan løse den ene del af ligningen først, så man får 2*(1+2) = 6, som man så dividerer op i 6. Altså får man regnestykket 6/(2*3) = 1.

Hvad er så det rigtige svar? Her skal man have fat i faktorernes orden og regnearternes hierarki. Kan du huske hierarkiet for regnearterne?

De er som følgende:

1. Parenteser
2. Potens og rod
3. Gange / dividere
4. Lægge sammen / trække fra

Da faktorernes orden også burde være ligegyldige, så ender vi altså med et regnestykke, som kan have begge svar? Eller er der et entydigt svar? Internettet er ikke helt enige.

Måske har begge lejre faktisk ret. Skulle man have ét entydigt svar, så skal vi måske stille ligningen op på en anden måde.

(6 ÷ 2) (1 + 2) = 9 ELLER 6 ÷ (2 (1 + 2) = 1

Hvilken lejr er du i? Del med din matematikven, hvis du er i tvivl. Er der mon et helt rigtig svar på ligningen?

 

Anbefalet til dig